plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zdravý SYR bez éčok a chémie: Z 2 litrov mlieka mám 1 kg výborného syra – miluje ho celá rodina!

Zdravý a chutný domáci syr zo 4 surovín: Je podobný feta syru a neobsahuje žiadne zbytočné pridané látky!

Vynikajúci domáci syr, ktorý je podobný známemu a obľúbenému feta syru.

Teraz si ho podľareceptu z portálu souspark vyrobíte veľmi jednoducho aj sami doma.

 

 

Prečo sa oplatí pripraviť si domáci syr?

Zdravie:

Domáci syr je bez syridla, ktoré je u niektorých ľudí spájané s tráviacimi ťažkosťami. Je bohatý na bielkoviny, vápnik a vitamíny. Neobsahuje konzervačné látky a umelé prísady. Môžete si ho pripraviť z kvalitných surovín podľa vlastného výberu.

Chuť:

Syr má jemnú a lahodnú chuť, ktorá sa dá rôznymi bylinkami a korením upraviť podľa vašich preferencií. Je čerstvý a plný chuti.

Cena:

Domáci syr bez syridla je lacnejší ako kupovaný syr. Môžete si ho pripraviť v malom množstve, presne podľa vašej potreby.

Na prvý recept potrebujeme:

2 l mlieka

1,5 – 2 PL soli

400 g kyslej smotany

6 vajec

Postup:

Do hrnca si nalejte mlieko a pridajte soľ.

Premiešajte a priveďte do varu.

 

 

Ak nemáte radi príliš slaný syr, soli uberte.

Radšej si potom podľa chuti dosoľte.

Vyšľahajte vajcia. Keď mlieko vrie, pridajte k nemu vaječnú hmotu spolu s kyslou smotanou.

Dobre premiešajte, aby sa vajcia nezrazili.

Povarte asi 5 minút:

mali by ste vidieť, ako sa robia hrudky a srvátka sa oddelí. 

 

 

Cedník vystelieme gázou vo viacerých vrstvách.

Nalejeme doňho hmotu.

Precedíme, potom dobre vyžmýkame.

Navrchu prekryjeme gázou a utlačíme.

Keď je syr úplne vychladnutý, zaťažíme ho a vložíme do chladničky.

Ak chcete, aby bol syr jemnejší, pridajte miesto smotany kefír (200 g).

Lacný domáci syr z octu na nerozoznanie od kupovaného

 

 

Potrebujeme:

1 liter mlieka (plnotučného, ​​homogenizovaného)

100 ml octu (biely, vínny, jablčný)

1/2 čajovej lyžičky soli

Bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, pažítka, oregano, bazalka)

Postup:

Mlieko nalejte do hrnca a zahrejte ho na cca 80°C (nemalo by vrieť).  Ocot zmiešajte s trochou studenej vody a pridajte do mlieka.

Za stáleho miešania varte mlieko, kým sa zrazenina neoddelí od srvátky (cca 5-10 minút).

Odstavte hrniec z ohňa a nechajte ho 10 minút odpočívať. Vložte gázu do sita a sceďte zrazeninu.

Zrazeninu zabaľte do gázy a nechajte ju odkvapkať v sitku nad miskou (cca 30 minút).

Syr z gázy vyberte a vytvarujte do požadovaného tvaru.  Syr vložte do misky so slanou srvátkou (cca 2 lyžice soli na 1 liter vody) a nechajte ho v nej odpočívať 12 hodín.

Syr vyberte zo srvátky, osušte ho a nechajte ho dozrieť v chladničke (cca 2-3 týždne).

Tipy:

Pre rýchlejší proces odkvapkania môžete zrazeninu zavesiť v gáze nad miskou.

Syr môžete ochutiť rôznymi bylinkami, korením, alebo sušenými paradajkami.

Dozrievaním syr získa pevnejšiu konzistenciu a výraznejšiu chuť.

Domáci syr bez syridla je chutný a zdravý, avšak nemá takú pevnú konzistenciu ako syr so syridlom.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes