plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starý recept na „Cesnakový chlebík pre chudobných“: Vyjde vás len na pár drobných, je však taký výborný, že k nemu nebudete chcieť žiadnu prílohu! 

Babičkami mi vravela, že tento chlebík robili kedysi chudobní ľudia a jedli ho aj bez ďalších príloh, na ktoré nemali peniaze. Čím menšiu formu na chlebík použijete, tým bude vyšší. Babka mi vravela, že ľudia ho potierali tým, čo mali - masťou, smotanou a maslom len v časoch najväčšej hojnosti. U nás doma ho jeme bez ničoho, odkrajujeme ho ako

Srtarká mi vravela, že tento chlebík robili kedysi chudobní ľudia a jedli ho aj bez ďalších príloh, na ktoré nemali peniaze.

 

 

Čím menšiu formu na chlebík použijete, tým bude vyšší.

Babka mi vravela, že ľudia ho potierali tým, čo mali – masťou, smotanou a maslom len v časoch najväčšej hojnosti.

U nás doma ho jeme bez ničoho, odkrajujeme ho ako koláč.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

 

 

4 malé zemiaky uvarené v šupke

1 lyžičku pretlačeného cesnaku

½ kocky čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

Vlažnú vodu

300 ml vody

1 lyžicu octu

 

 

Soľ

Na potieranie:

2 strúčiky cesnaku

1 téglik kyslej smotany

Postup:

Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vlažnej vode.

Pridáme cesnak a rozmiešame na krémovú zemiakovú hmotou.

 

 

Do samostatnej misky nasypeme múku.

Pridáme kvások (ten sme si klasicky pripravili z vlažnej vody, droždia a cukru), zemiakovú hmotu, ocot a soľ.

Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame vodu.

Necháme vykysnúť na teplom mieste.

 

 

Pripravíme si formu s vyššími okrajmi, ktorú dobre potrieme olejom.

Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo celú formu a necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra nezohreje.

Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nie ej ružový.

 

 

V miske si zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom.

A potrieme ešte teplý chlebík a vložíme do vypnutej, ešte teplej rúry – smotana vsiakne do chlebíka.

Chlebík podľa tvaru krájame buď na krajce, alebo na kocky ako koláč.

 

 

Namáčame si kúsky do zvyšnej cesnakovej smotany.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes