Srtarká mi vravela, že tento chlebík robili kedysi chudobní ľudia a jedli ho aj bez ďalších príloh, na ktoré nemali peniaze.
Čím menšiu formu na chlebík použijete, tým bude vyšší.
Babka mi vravela, že ľudia ho potierali tým, čo mali – masťou, smotanou a maslom len v časoch najväčšej hojnosti.
U nás doma ho jeme bez ničoho, odkrajujeme ho ako koláč.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
4 malé zemiaky uvarené v šupke
1 lyžičku pretlačeného cesnaku
½ kocky čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
Vlažnú vodu
300 ml vody
1 lyžicu octu
Soľ
Na potieranie:
2 strúčiky cesnaku
1 téglik kyslej smotany
Postup:
Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vlažnej vode.
Pridáme cesnak a rozmiešame na krémovú zemiakovú hmotou.
Do samostatnej misky nasypeme múku.
Pridáme kvások (ten sme si klasicky pripravili z vlažnej vody, droždia a cukru), zemiakovú hmotu, ocot a soľ.
Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame vodu.
Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Pripravíme si formu s vyššími okrajmi, ktorú dobre potrieme olejom.
Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo celú formu a necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra nezohreje.
Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nie ej ružový.
V miske si zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom.
A potrieme ešte teplý chlebík a vložíme do vypnutej, ešte teplej rúry – smotana vsiakne do chlebíka.
Chlebík podľa tvaru krájame buď na krajce, alebo na kocky ako koláč.
Namáčame si kúsky do zvyšnej cesnakovej smotany.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)