plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lacný a rýchly vanilkový zákusok s úžasnou chuťou!

Nemusíte byť cukrárom, aby ste pripravili rozprávkovú tortu, na ktorú pohľad vašich hostí očarí.

 

 

Lístkové cesto je dobrý kamarát v každej kuchyni, výborne sa hodí aj na krémový základ, takže dezert pripravíte jednoducho za pár sekúnd s prakticky nulovou prácou.

Odporúčam vám pripraviť si ho doma, nie je to nič zložité.

Tip, aby to bolo dezert ešte chutnejší:

Vanilkový krém si môžete pripraviť aj s pravým vanilkovým luskom.

 

 

Postup je jednoduchý: tyčinku rozrežte na polovicu, vhoďte ju do mlieka spolu so semiačkami a škrupinou, povarte a vyberte tyčinku. Ak to urobíte takto, vanilku budete cítiť oveľa výraznejšie, no ak sa vám to zdá príliš drahé, použite vanilkový cukor alebo arómu.

Potrebujeme:

Základ:

 

 

2 balenia lístkového cesta

múka na rozvaľkanie

Vanilkový krém:

3 vajcia

6 lyžíc cukru

1 štipka soli

5 dl mlieka

2 balíčky vanilkového cukru

2 polievkové lyžice múky

Postup:

Oba pláty lístkového cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske.

Popicháme vidličkou.

 

 

Potom jeden z nich nakrájame na kocky (malo by ich byť 10-12 kusov).

Potom cesto upečieme.

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 5-8 minút, kým nezískajú peknú farbu.

 

 

Vanilkový krém:

Oddeľte vajcia.

Bielky vyšľaháme s 3 lyžicami cukru a soľou, kým nevznikne tuhý sneh.

 

 

Mlieko dáme variť spolu s vanilkovým cukrom (alebo strukom).

Zmiešame vaječný žĺtok so zvyšným cukrom.

Potom pridáme múku.

 

 

Prevarené mlieko dáme na mierny oheň, nalejeme vaječnú zmes.

Miešame, kým nezhustne.

Krém odstavíme zo sporáka.

Vmiešame do peny z bielkov.

 

 

Upečené lístkové cesto vložíme na plech s vysokými stenami.

Potom naň natrieme vychladnutý vanilkový krém.

Nakoniec na krém položíme na kocky nakrájané druhé cesto.

 

 

Pred podávaním dajte koláč na 3-4 hodiny do chladničky.

Domáci krém podávame posypaný práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes