Už ste niekedy skúsili zamiesiť kysnuté cesto vodou, namiesto mliekom?Ak nie, vyskúšajte to, cesto je jemnejšie a ešte lahodnejšie. Robila som ich napríklad aj dnes, nejedli sme doma mäso a tak som sa rozhodla namiesto vyprážaného syra pre sladkú dobrotu, ktorú všetci milujú – šišky. Tieto volala starká aj žobrácke šišky na vode – pripravíte ich totiž za lacný peniaz a sú krásne nadýchané a jemnučké!
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 6 žĺtkov
- 100 ml olej
- 50 ml rum
- 500 – 600 ml voda podľa potreby
- 4 – 6 lyžíc kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 1 kocka čerstvého droždia (42g)
– džem a práškový cukor na posypanie
– olej na vyprážanie
Postup:
Cesto som urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100 ml vody (alebo mlieka), lyžičky cukru a droždia a zamieste si mäkké, vláčne a nelepivé cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Vodu pridávajte postupne, podľa potreby (každá múka saje tekutiny inak). Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske veľmi jemne rozvaľkám na asi 1,5 – 2cm cm a formičkou navykrajujem šišky, nechám ich ešte na doske chvíľku podkysnúť (cca 20 – 30 minút) a vyprážam vo vyššej vrstve oleja do zlatista (šišky musia v oleji plávať). Dobre vykysnuté a vysmažené šišky by mali mať okolo stredu biely prúžok. Šišky neplním, džem dávam navrch.
Poznámka: Namiesto vody môžete dať samozrejme mlieko, ja dávam vodu – moja starká to tak robila celý život.
Poznámka: Namiesto vody môžete dať samozrejme mlieko, ja dávam vodu – moja starká to tak robila celý život.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)