Stačila im 1 hlávka kapusty a dokázali nakŕmiť celú rodinu: 7 receptov za pár centov, ktoré aj dnes vyvážite zlatom!

Recepty našich babičiek, ktoré sú na nezaplatenie aj dnes!

Kapustové rezne

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

3 vajcia

Strúhanku

Slnečnicový olej na vyprážanie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.

2 (1)

Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.

3 (1)

Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.

1 (1)

Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.

Žobrácke placky

Potrebujeme:

10 väčších listov novej kapusty

2-3 vajcia

Štipku soli

Hladkú múku

Strúhanku

Olej na vyprážanie

Postup:

Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku.

Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť.

pohovan-kupus-priprema-07c612be000ab43ba896d3268d5ca4e2_view_l

Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke.

pohovan-kupus-priprema-bbb0ab13cdffc13689123b815c6412f2_view_l

Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista.

Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou.

Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.

Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom

Dusená kapusta s cibuľou, slaninkou a cesnakom

Potrebujeme:

6 plátkov slaninky

1 cibuľu nasekanú nadrobno

2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno

1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky

1 lyžicu soli

1 lyžičku čierneho mletého korenia

1/2 lyžičky cibuľového prášku

½ lyžičky cesnakového prášku

1/8 lyžičky červenej papriky

Postup:

Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.

Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.

Môžeme podávať okamžite.

Jemné kapustové lievance

Jemné jogurtové placky s kapustou

Rýchle a chutné jedlo, ktoré pripravíte z obľúbenej kapusty a vláčneho cesta na lievance.

Potrebujeme:

400 g hlávkovej kapusty

1 vajce

4 lyžice hladkej múky

200 ml kefíru alebo bieleho jogurtu

Soľ a korenie podľa chuti

10 g prášku do pečiva

1 cibuľu

1 lyžicu kôpru alebo petržlenovej vňate nasekanej najemno

Postup:

Kapustu nastrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozšľahané vajce, múku prášok do pečiva a kefír. Dochutíme soľou, korením a vmiešame aj zelené bylinky.

Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustej smotany – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.

Na panvici zahrejeme rastlinný olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska.

Cestoviny s kapustou a slaninkou

Potrebujeme:

1 menšia hlávka bielej kapusty

200 g oravskej slaniny

1 lyžica masla

1 cibuľa

500 g kyslá smotana

1 téglik kyslej smotany

Postup:

Kapustu jemne nastrúhame, posolíme a necháme 10 minút vypotiť. Na panvici na masle necháme škvariť slaninu a najemno nakrájanú cibuľu.

Kapustu vytlačíme, prepláchneme a pridáme na panvicu. Dusíme cca 10 minút, než kapusta zmäkne. Obsah panvice zmiešame s cestovinami a primiešame kyslú smotanu (už nevaríme!). Dochutíme ľubolným korením.

Toto mám veľmi rada, je to skutočne rýchle a veľmi veľmi chutné jedlo!

Pôstne kapustové holúbky

Potrebujeme:

600 g uvarených zemiakov

1 veľká cibuľa

300 g húb nakrájaných

Soľ, petržlen

2 vajcia

Maslo alebo bravčová masť

sladká paprika

Kapusa lsity zabaríme do vriacej vody

Postup:

Na panvici si opražíme na masti cibuľku, pridáme huby, papriku a podusíme. Keď sú huby mäkké, pridáme celú zmes k zemiakov, ktoré sme si popučili. Premeišame, ochutíme soľou, kroením a vmiešame aj vajcia. Hmotu potom plníme do kapsutových listov (ak je zelenina mladá, aj listy ani nezabáram).

Uložíme jedno vedľa druhého na vymastený pekáč a potrieme rozpusteným maslom, olejom alebo masťou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri tepltoe 180 stupňov na 25 minút.

Pred dopečením môžete ešte posypať syrom. Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Stupavské kapustové koláče

Potrebujeme:

Kapusta – 250 g

Kefír – 3 lyžice

Údená slanina alebo klobása – 50 g

Vajcia – 3 kusy

Jedlá soda 0,5 lyžičky

Trochu octu

Majonéza, alebo kyslá smotana – 1 polievková lyžica.

Múka – 2 lyžice

Olej – 1 polievková lyžica

Soľ (štipka)

Postup:

Nakrájame kapustu na jemno a osolíme – premiešame rukami. Pridáme nadrobno nakrájanú slaninku alebo klobásu (môže byť aj údené mäsko). V samostatnej miske si metličkou vymiešame tekuté prísady aj ocot spolu so sódou. Pridáme ku kapuste a dobre premiešame (najlepšie to ide, keď je kapusta skutočne nakrájaná na drobúčko.

Navrstvíme do silikónových formičiek a pečieme pri teplote 220 stupňov, kým sa na povrchu nevytvorí kôrka. Môžeme aj vyprážať ako lievance.

Podávame s kyslou smotanou.