Zabudnite na predražené hnojivá: Využite znalosti našich starých rodičov a pohnojte paradajky touto lacnou domácou výživou – bohatá úroda zaručená!

Naši starí rodičia vedeli, čo je pre zeleninovú záhradku to pravé. Nepoznali dnešné komerčné hnojivá, všetko riešili prírodnou cestou a odmenou im bola chutná a zdravá bio zelenina.

Dnes vám vďaka záhradkárovi z youtube poradíme, ako si pripraviť lacnú prírodnú výživu, ktorá poskytne vašim paradajkám všetky potrebné látky!

Na prvé hnojenie po výsadbe si pripravte droždie. 

Kvasinky sú dobrým stimulantom rastu a zdrojom prospešných baktérií.

Takéto kŕmenie podporuje tvorbu koreňov a tie sú silnejšie a odolnejšie.

...

Pre paradajky, aj ďalšie plodiny je táto výživa ako stvorená, ale na zemiaky, cibuľu a cesnak droždie nepoužívajte.

Mohlo by to mať skôr negatívny vplyv.

V každom prípade, pri príprave tohto hnojiva sa držte receptu a neprekračujte odporúčané množstvá.

Prehnané hnojenie môže byť skôr na škodu ako na úžitok.

Potrebujeme:

10 g sušeného droždia

2 PL cukru

10 litrov teplej vody

Postup:

Droždie nasypeme spolu s cukrom do teplej vody a miešame, kým sa všetko nerozpustí.

Nechajte niekoľko hodín lúhovať.

Pred použitím zrieďte s čistou vodou v pomere 1:5. 

Takéto hnojenie môžete opakovať 3-krát za sezónu.

Paradajky budú veľké a šťavnaté.

Okrem toho dodržiavajte aj tieto pravidlá…

Paradajky vysádzajte na mieste, kde budú mať dostatok slnečného žiarenia.

Ak žijete na severozápade, potom je lepšie pestovať paradajky v skleníku.

Nezabudnite na opeľovanie.

Na otvorenom priestranstve v záhrade to riešiť nemusíte, ale v skleníkoch im treba pomôcť.

Pravidelne opatrne pretrepte kvetné strapce, aby ste stimulovali tvorbu plodov.

Ďalším dôležitým bodom je odstraňovanie sekundárnych výhonkov.

Rastlina prestane vyživovať zbytočné stonky a všetku energiu nasmeruje na výživu plodných výhonkov.

Vďaka tomu sa zlepší kvalita úrody.

Odstrániť treba aj spodné listy, ktoré by mohli začať hniť.

Prajeme veľa šťastia a bohatú úrodu!

Video návod:

 

 

 

 

Foto: pixabay