plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma 3 zemiaky, vajce a múku, máte skvelý základ na toto fantastické a lacné jedlo: Nepotrebujete ani kúsok mäsa a chutí skvele!

Chutná špecialita zo zemiakov, syra a húb.

Toto jedlo je raz dva na stole a na jeho prípravu nepotrebujete ani kúsok mäsa.

Lahodná chuť si získa celú rodinu.

 

 

Vyskúšajte tento recept z YouTube kanála Przepisy od Katarzyny.

Potrebujeme:

3 – 4 ks zemiakov

1 l vody

1 ČL soli

40 g masla

40 – 50 ml horúceho mlieka

1 vajce

150 g hladkej múky

1 cibuľu

rastlinný olej

1 mrkvu

štipku soli

štipku čierneho korenia

250 – 300 g šampiňónov

50 ml rastlinného oleja na huby

90 g syra mozzarella

Postup:

 

 

Zemiaky si ošúpeme.

Nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca.

Zalejeme litrom vody.

Pridáme čajovú lyžičku soli a uvaríme do mäkka.

 

 

Po uvarení zlejeme vodu.

Zemiaky preložíme do misy a roztlačíme pučidlom na zemiaky.

Pridáme maslo a horúce mlieko.

 

 

Vypracujeme pomocou pučidla kompaktnú hladkú hmotu. 

Do stredu hmoty urobíme jamku.

Rozklepneme do nej 1 vajce. 

 

 

Vyšľaháme pomocou vidličky.

A zmiešame so zemiakovou hmotou. 

Nasypeme preosiatu múku a vypracujeme do hladka.

 

 

Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

Orestujeme na oleji do sklovita.

Mrkvu si ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme na panvicu k cibuli. 

 

 

Posypeme trochou soli a čierneho korenia, potom ešte chvíľu restujeme do mäkka.

Mrkvu s cibuľou si preložíme do čistej misy.

Pokrájame si huby, vložíme ich na panvicu, osolíme a zalejeme 50 ml oleja.

 

 

Restujeme ich za občasného miešania do mäkka. 

Pridáme trochu čierneho mletého korenia a občas huby premiešame.

Pripravíme si tortovú formu s priemerom 20 cm, vymastíme, okraje obalíme papierom na pečenie a spodok vysypeme múkou.

Navrstvíme do nej zemiakovú hmotu, ktorú mastnou lyžicou uhladíme a rovnomerne rozotrieme.

 

 

Vytvarujeme okraje cesta, ktoré potiahneme trochu do výšky.

Na vrch navrstvíme orestované huby, mrkvu s cibuľou a formu prikryjeme alobalom.

Vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 35 minút. 

 

 

Medzitým si nastrúhame mozzarellu alebo iný syr podľa vlastného výberu.

Po uplynutí doby pečenia formu vyberieme a na vrch rovnomerne nasypeme syr. 

Vrátime do rúry ešte asi na 7 – 8 minút. 

 

 

Po upečení odstránime okraj formy, aj papier na pečenie, môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, nakrájame na trojuholníčky a môžeme servírovať. 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu TU.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes