plny-hrniec_transparent_negativ.png

Sú lacné a veľmi výživné: Slováci sa však tomuto druhu mäsa stále vyhýbajú!

Potravina, ktorá bola kedysi bežnou súčasťou jedálnička našich predkov, ale dnes ju uť ľudia nemajú vo veľkej obľube.

Je to škoda, poradíme vám, aká je v skutočnosti prospešná.

 

 

Hydinové žalúdky patria medzi druhy mäsa, ktorým sa Slováci často vyhýbajú.

Málokto vie, že sú naozaj chutné, šťavnaté a jemné.

Sú tiež veľmi dobrým zdrojom bielkovín, kolagénu a mnohých ďalších živín.

 

 

Ako uvádza aj portál smakosze, z hydinových žalúdkov sa dá pripraviť veľa chutných jedál.

Hydinové žalúdky – zabudnutá a nedocenená pochúťka

V minulosti boli hydinové žalúdky považované za skutočnú vzácnosť.

 

 

Naše staré mamy pridávali do vývaru droby, varili z nich guláš a mnohé iné jedlá.

V tejto chvíli už žalúdky nie sú také populárne a väčšina ľudí sa tomuto druhu mäsa vyhýba.

Hydinové žalúdky sú lacné, chutné a zdravé.

 

 

Vnútornosti sú na rozdiel od bravčového a hovädzieho mäsa ľahko a rýchlo stráviteľné.

Obsahujú tiež veľké množstvo bielkovín, sú bohaté na kolagén a mnoho ďalších živín.

Droby sa pripravujú veľmi jednoducho.

Po tepelnom spracovaní sú jemné, mäkké a šťavnaté.

Najlepšie je hydinové žalúdky nakupovať z ekologických fariem.

Takéto sliepky nie sú chované v klietkach, chodia voľne po tráve a nie sú kŕmené antibiotikami a upraveným krmivom.

 

 

Prečo sa oplatí zaradiť do jedálnička kuracie žalúdky?

Hydinové žalúdky majú vysokú nutričnú hodnotu.

bohatým zdrojom kolagénu, ktorý je potrebný pre správne fungovanie kĺbov.

Kolagén tiež jednoznačne zlepšuje stav pokožky a má vlastnosti proti starnutiu.

V žalúdkoch sú tiež peptidy, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak a znižujú riziko srdcových ochorení.

 

 

Hydinové žalúdky sú ľahko stráviteľné a nespôsobujú tráviace ťažkosti.

Okrem toho sú skvelým zdrojom bielkovín, železa, zinku, vitamínov C, A, D, E a K.

Preto sa oplatí zaradiť ich do jedálnička.

Ako pripraviť hydinové žalúdky?

Pozrite si niekoľko zaujímavých návrhov na ich prípravu.

Z kuracích žalúdkov sa dá pripraviť veľa chutných jedál.

Skvelým nápadom na využitie drobov je guláš alebo vývar.

 

 

Žalúdky môžete pripraviť aj na smotane alebo ich pridať do šalátov.

Kuracie žalúdky na paprike

Potrebujeme:

trochu oleja

1 balíček kuracích žalúdkov

1 cibuľu

1 PL mletej červenej papriky (sladkej)

2 ČL mletej štipľavej papriky (voliteľné)

1 ČL mletého čierneho korenia

1 PL vegety

štipku soli

trochu vody

1 PL worchesterskej omáčky

Postup:

Do rozpáleného oleja si vložíme nadrobno nakrájanú cibuľku a orestujeme. 

 

 

Medzitým si pokrájame kuracie žalúdky na menšie kúsky. 

Keď je cibuľa sfarbená dozlatista, pridáme žalúdky a restujeme asi 15 minút. 

Teraz mäso posypeme červenou paprikou (sladkou, aj štipľavou), pridáme worcesterskú omáčku a trochu vody. 

 

 

Dusíme, kým nebudú žalúdky mäkké. 

Ako prílohu môžete pripraviť napríklad varené zemiaky na petržlenovej vňati. 

 

 

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn-Majka
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes