Máme pre vás dva skvelé triky, ako pripraviť domácu náhradu šľahačky. Je lacná, perfektne drží a nikto neveril, že nejde o skutočnú šľahačku zo smotany. Určite vyskúšajte, počas sviatkov sa vám to bude hodiť.
Ak teda v chladničke budete mať len mlieko a žiadnu smotanu, tento trik profíkov sa vám bude výbrne hodiť. Do tejt šľahačky nemusíte už pridávať stužovač. Drží perfektne.
Šľahačka z mlieka
Potrebujeme:
500 ml plnotučné mlieko
3 KL želatína v prášku
Postup:
Do 100 ml studeného mlieka nasypte želatínu a nechajte ju napučať.
Potom ju zahrejte (navarte), kým sa celá nerozpustí a stiahnite z plameňa.
V mise, v ktorej budete šľahať, zmiešajte zvyšok (400 ml) s rozpustenou želatínou a misku vložte na cca hodinu do chladničky.
Neskôr vychladnutú zmes vyšľahajte elektrickým šľahačom alebo metličkou ručne so šľahačky.
TIP: Podobne môžete šľahačku ušľahať aj zo smotany na varenie. Množstvo pridanej želatíny bude samozrejme menšie vzhľadom na vyšší obsah tuku v smotane (11 až 15%).
Na 350 ml smotany na varenie postačí 1,5 lyžičky práškovej želatíny.
Lacná náhrada šľahačky
Našli sme aj jednoduchý postup z youtube, s ktorým si môžete vyrobiť náhradu šľahačky zo zvyšných bielkov, odporúčame použiť bielky z domácich vajec. Zvlášť sa vám tento postup hodí, keď vám z pečenia sviatočných dobrôt ostanú bielky.
Potrebujeme:
3 bielky
3/4 pohára kr. cukru
1/4 pohára vody
Štipka citrónovej kyseliny
Štipka kuchynskej soli
Vanilka
Postup:
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Šľaháme, kým sa netvoria vrcholy.
Na plameni si rozpustíme cukor s vodou, vanilkou a kyselinou citrónovou. Rozvaríme na syrup a tento po trochách všľaháme do snehu. Začľahávame postupne a po každom pridaní sirupu dôkladne prešľaháme.
Výsledok:
Video postup: