Výborné papanie zo zemiakov, smotanovej omáčky, šunky a syra – všetko máte pohodlne a rýchlo v jednej mise.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2 šálky mlieka alebo sladkej smotany na varenie
1 lyžica hladkej múky
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 kocku kuracieho vývaru
Červenú sladkú papriku
1 téglik kyslej smtoany
300 g šunky nakrájanej alebo nastrúhanej
300 g mozzarelly nastrúhanej
Štipka oregana
Strúhaný parmezán
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky nakrájame a uvaríme v slanej vode odmäka. V mixéri zmiešame smotanu, nakrájanú cibuľu, cesnak, bujón, papriku, múku a soľ – rozmixujeme na hladkú zmes. Zmes preložíme na panvicu a na panvici varíme, kým zmes nezhustne. Zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu.
Ideme vrstviť. Na dno zapekacej misy vrstva zemiakov, zalejeme omáčkou, opäť vrstva zemiakov, strúhaný parmezán, omáčka a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady.
Na vrch navrstvíme mozzarellu a strúhanú šunku, posypeme oreganom a do vyhriatej rúry na 200 stupňov dáme zapiecť dozlatista. Stačí 15-20 minút.