Kysnuté koláčiky s tvarohom

Domáce mäkučké koláčiky ako od babičky. Náplň môžete meniť podľa vlastnej chute, napríklad môžete pridať lekvár, ovocie či marmeládu. Rozhodne ich však vyskúšajte aj s lahodnou - tvarohovou náplňou.

Domáce mäkučké koláčiky ako od babičky. Náplň môžete meniť podľa vlastnej chute, napríklad môžete pridať lekvár, ovocie či marmeládu. Rozhodne ich však vyskúšajte aj s lahodnou – tvarohovou náplňou.

Potrebujeme:

Cesto:

1 vajce

2 lyžice kr. cukru

½ bal. vanilkového cukru

¼ lyžičky soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 ml teplého mlieka

500 – 550 g hladkej múky

1 lyžicu sušeného droždia

80 g masla

Náplň:

500 g tvarohu

2-3 lyžice kr. cukru

1 vajce

½ bal. vanilkového cukru

Na potretie:

1 vajce

1 lyžicu mlieka

Postup:

Vajce vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme teplé mlieko a premiešame.

K múke pridáme sušené droždie a postupne prilievame vaječnú zmes – najskôr miešame metličkou a potom pokračujeme v  miesení cesta rukami.

Do cesta pridáme rozpustené maslo – cesto by malo byť mäkké a homogénne. Prikryjeme ho fóliou alebo čistou utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 1-1,5 hodiny.

Tvaroh zmiešame s vajíčkom a oboma druhmi cukru.

Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie guľôčky. Guľôčky preložíme na vymastený plech a necháme podyksnúť ešte 20 minút. Potom v strede každého kúsku urobíme priehlbinu – do ktorej navrstvíme tvarohovoú plnku.

V miske rozmiešame vajce s mliekom a touto zmesou potrieme povrch koláčikov. Necháme odpočívať ešte 10 minút a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov približne 25 minút, alebo kým povrch koláčikov nie je zlatistý.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: rutxt