Domáce mäkučké koláčiky ako od babičky. Náplň môžete meniť podľa vlastnej chute, napríklad môžete pridať lekvár, ovocie či marmeládu. Rozhodne ich však vyskúšajte aj s lahodnou – tvarohovou náplňou.
Potrebujeme:
Cesto:
1 vajce
2 lyžice kr. cukru
½ bal. vanilkového cukru
¼ lyžičky soli
250 ml teplého mlieka
500 – 550 g hladkej múky
1 lyžicu sušeného droždia
80 g masla
Náplň:
500 g tvarohu
2-3 lyžice kr. cukru
1 vajce
½ bal. vanilkového cukru
Na potretie:
1 vajce
1 lyžicu mlieka
Postup:
Vajce vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme teplé mlieko a premiešame.
K múke pridáme sušené droždie a postupne prilievame vaječnú zmes – najskôr miešame metličkou a potom pokračujeme v miesení cesta rukami.
Do cesta pridáme rozpustené maslo – cesto by malo byť mäkké a homogénne. Prikryjeme ho fóliou alebo čistou utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 1-1,5 hodiny.
Tvaroh zmiešame s vajíčkom a oboma druhmi cukru.
Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie guľôčky. Guľôčky preložíme na vymastený plech a necháme podyksnúť ešte 20 minút. Potom v strede každého kúsku urobíme priehlbinu – do ktorej navrstvíme tvarohovoú plnku.
V miske rozmiešame vajce s mliekom a touto zmesou potrieme povrch koláčikov. Necháme odpočívať ešte 10 minút a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov približne 25 minút, alebo kým povrch koláčikov nie je zlatistý.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: rutxt