Moje obľúbené kysnuté cesto bez vajec, fantasticky jemné a nadýchané vďaka pár lyžiciam majonézy. Ak sa chystáte na domáce buchty, koláče, alebo iné dobroty z kysnutého cesta, tento recept skúste, odporúčam!
Postup:
250 g hladkej múky
350 g polohrubej múky
21 g droždia
Kôra z 1 citróna
8 lyžíc kr. cukru
3 lyžice majonézy
100 g masla
Soľ
250 ml mlieka
2 lyžice oleja
Plnka: orechová,tvarohová, lekvárová, maková…
Postup:
Urobíme kvások – z droždia, vlažného mlieka, lyžice cukru a lyžice hladkej múky, necháme vzísť.
Do misky nasypeme múky, soľ, citrónovú kôru, majonézu, nastrúhané maslo, zvyšný cukor, kvások a prilejeme aj zvyšné mlieko a olej. Vymiesime hladké, vláčne cesto. Dáme na 1 hodinu vykysnúť.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme. Rozrežeme na štvorce, na každý dáme lyžice plnky podľa chuti a zabalíme. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte 10 minút necháme podkysnúť.
Pečieme pri 200 ° C asi 20 minút.
Podávame posypané práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Janka