Kysnuté cesto DO CHLADNIČKY: Vydrží vám TÝŽDEŇ a sú z neho najlepšie langoše, buchty aj záviny!

Vynikajúce univerzálne cesto, ktoré nemusíte použiť hneď, ale môžete ho postupne využívať celý týždeň.

Vynikajúce univerzálne cesto, ktoré nemusíte použiť hneď, ale môžete ho postupne využívať celý týždeň.

 

 

Z tohoto cesta zvyknem robiť najmä langoše, ale dá sa použiť aj na prípravu najrôznejších slaných aj slaných receptov.

Vyskúšajte z neho napríklad pizzu, buchty a dokonca aj závin či šišky.

...

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

2 vajcia

250 ml kyslá smotana

4 deci mlieko

štipka soľ

1 kocka čerstvé droždie

trochu cukru

Postup:

Na úvod treba povedať, že príprava tohto cesta je veľmi jednoduchá a rýchla.

Najprv si ako v prípade klasického cesta pripravíme kvások.

Do misky nalejeme polovicu mlieka, rozdrobíme droždie a trochu cukru.

Premiešame a necháme vyjsť kvások.

 

 

Vo väčšej mise zatiaľ zmiešajte múku, soľ, vajcia a kyslú smotanu.

Pokiaľ chcete robiť sladké i slané pokrmy, tak dajte iba štipku soli a chuť už doladíte pred varením.

Potom ho zmiešajte s kváskom a vypracujte hladké cesto.

Teraz prichádza najväčšia zmena, pretože ho nedáte kysnúť.

 

 

 

Namiesto toho ho zabaľte do väčšieho igelitového vrecka a uložte ho do chladničky.

Potom si už kedykoľvek odoberiete toľko, koľko práve potrebujete.

 

 

Cesto môžete mať v chladničke päť až sedem dní.

Vďaka pôsobeniu chladu vám vydrží a nepokazí sa.

 

 

Stačí z neho odobrať a môžete pripraviť novú pochúťku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay