Už nikdy nemusíte hodiny čakať, kým cesto vykysne: Pridajte k droždiu túto prísadu a s cestom môžete robiť hneď!

Z kysnutého cesta sú tie najlepšie domáce pochúťky a ja nedám dopustiť na domáce pečivo. Akurát nie vždy mám čas čakať, kým cesto vykysne a našla som tento zlepšovák, ktorý sa určite bude hodiť aj iným gazdinkám.

Kvások nerobím klasicky z mlieka, droždia a cukru. Jednoducho vezmem kocku čerstvého droždia a poriadne ho rozmiešam v jednej lyžici medu. Vznikne mi hnedá hustejšia tekutina.

Potom len pridám ostatné prísady, ručným šľahačom s nástavcami na cesto vymiešam cesto a je to. Takto robím už roky perfektné domáce žemle, ktorých príprava naozaj trvá len 15 minút. Stačí, keď medový kvások zmiešate s 1 kg hladkej múky, 600 ml vody a 1 lyžicou soli. Z cesta len vyformujeme, žemle, bagety alebo iné tvary a šup na plech vystlaný papierom.

Dôležité! Toto pečivo vkladáme do STUDENEJ rúry. Rúru následne zapneme na 200 stupňov a pečieme asi pol hodinku.

Žanetka

Dnes najobľúbenejšie