Kto by nemiloval domácu klasiku v podobe závinu s orechovou náplňou?
Pripravte si ju podľa nášho jednoduchého receptu a rozhodne nebudete banovať.
Naše deti ju pýtajú takmer pravidelne, keďže patrí medzi ich obľúbené domáce pochúťky.
Nenáročný recept z youtube kanála Natka Kocová.
Potrebujeme:
550 g hladkej múky
300 ml mlieka
11 g suchého droždia
1 balenie vanilkového cukru
75 g masla
trochu soli
1 vajce
5 PL kryštálového cukru
Na náplň:
200 g vlašských orechov
1 vajce
50 g masla
1 PL medu
100 g kryštálového cukru
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme lyžicu cukru.
Potom pridáme droždie a dobre premiešame.
Do samostatnej misky pridáme vajce a zvyšok cukru.
Metličkou vyšľaháme.
Do kvásku pridáme vanilkový cukor a vajce s cukrom.
Nasypeme trochu múky a zamiešame.
Pridáme soľ, opäť trochu múky a premiešame.
Do zmesi nalejeme roztopené maslo.
Pridáme zvyšok múky a vymiešame.
Na pomúčenom stole vymiesime hladké cesto.
Cesto vložíme do misky, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
Do nádoby od mixéra pridáme orechy, vajce, cukor, zmäknuté maslo a med.
Všetko spolu rozmixujeme.
Nakysnuté cesto vyložíme na pomúčený stôl.
Ruky si potrieme trochou oleja a vymiesime cesto.
Z cesta vytvarujeme guľu a rozdelíme na 6 častí.
Potom z jednotlivých častí cesta vytvarujeme guľku.
Cesto z oboch strán posypeme trochou múky a vyvaľkáme.
Na kraj cesta nanesieme plnku, zrolujeme a okraje prištipneme.
Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pol hodinu kysnúť.
Po uplynutí doby potrieme štrúdľu vajcom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180°C 30 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: