Kyslé mandarínky už domov nenosím: Sused mi prezradil trik, ako si vybrať tie najsladšie!

Perfektný trik, ako si vybrať vždy len tie nasladšie mandarínky!

Mandarínky voňajú ako Vianoce (alebo Vianoce, mandarínky).

 

 

Aj keď sú dostupné počas celého roka, práve v tomto období po nich siahame najviac.

Žiaľ, často sa stáva, že namiesto sladkých a šťavnatých volíme suché a kyslé.

Portál pysznosci prezradil, ako sa môžete vyhnúť takémuto sklamaniu. 

Ako spoznať sladké mandarínky v obchode?

Naučte sa rozoznať sladké mandarínky od kyslých a vyberiete si v obchode vždy len tie najlepšie. 

 

 

Ako?

Všímajte si predovšetkým farbu a tvar mandarínok, ako aj ich vôňu a tvrdosť.

Dôležitá je aj krajina pôvodu plodov a farba koreňa.

Ako spoznať sladké mandarínky?

Venujte pozornosť farbe a tvaru ovocia

 

 

Farba šupky mandarínky je jedným z najdôležitejších ukazovateľov jej sladkosti.

Čím intenzívnejšia, oranžovejšia, tým lepšie.

Navyše, šupka sladkých mandarínok nemá zelené škvrny ani iné sfarbenie.

Ak ich vidíte na ovocí, znamená to, že plody ešte dostatočne nedozreli alebo boli skladované pri príliš nízkej teplote.

 

 

O ich chuti môže veľa napovedať aj tvar a veľkosť mandarínok.

Dokonalé plody sú zvyčajne okrúhle alebo mierne sploštené, bez zjavných hrbolčekov alebo záhybov.

Sladké mandarínky nie sú ani príliš veľké, ani príliš malé – mali by vám padnúť do ruky.

 

 

Takéto mandarínky hľadajte v obchode.

Budú sladké a šťavnaté.

Sladké mandarínky bývajú mäkké a pružné na dotyk, ale nie prehnane.

 

 

Ak je ovocie príliš tvrdé, pravdepodobne ešte nie je dostatočne zrelé.

Tieto mäkké exempláre sú však zvyčajne prezreté alebo zhnité.

Ideálna mandarínka by mala mať šupku, ktorá dobre priľne k dužine, no dá sa ľahko zlúpnuť.

 

 

Mala by mať aj šťavnatú a elastickú dužinu, ktorá sa pod tlakom nerozpadá.

Výrazne ťažké ovocie je znakom šťavnatosti.

Vôňa mandarínky je v neposlednom rade dôležitá vlastnosť, ktorá vám pomôže zhodnotiť jej sladkosť.

 

 

Sladké mandarínky majú intenzívnu a príjemnú citrusovú vôňu, ktorú cítiť aj cez šupku.

Vôňa by mala byť svieža a povzbudzujúca, bez tónov horkosti alebo kyslosti.

Ak ovocie nemá arómu alebo má nepríjemný zápach, bude jednoducho nechutné.

Ktoré mandarínky sú najchutnejšie?

 

 

Skontrolujte farbu koreňa a krajinu pôvodu ovocia.

Mandarínky dostupné na pultoch obchodov sa dovážajú z mnohých miest po celom svete.

Marocké a španielske ovocie sa považuje za najsladšie a najšťavnatejšie.

 

 

Turecké a môže mať trochu kyslú chuť.

V prípade mandarínok (a iných citrusových plodov) hovorí veľa samotný koreň, teda malý bod, ktorý nasleduje za vetvičkou.

Koreň by mal byť biely a nie vysušený.

Drevitý vzhľad môže naznačovať, že sa produkt pokazil alebo že ovocie bolo zo stromu pozbierané už dávno a stratilo chuť.

Ako vybrať pomaranč bez jadierok

Ak nechcete pomaranč s jadierkami, pri nákupe v obchode si dobre všimnite jeho spodnú stranu.

Ak je tam otvor, v ktorom akoby bol ukrytý ďalší pomaranč (takzvaný pupok), na 99 % bude pomaranč bez kôstky. S týmto trikom sa podelil šéfkuchár Vlado Morochovič relácií Teleráno.

Ak je spodná strana takmer alebo celkom uzavretá, pomaranč je starší a pravdepodobnosť výskytu jadierok je omnoho väčšia. Pomaranče s pupkom sú tiež sladšie.

Plný dužiny

Prvé pravidlo platí aj v prípade, že nechcete po ošúpaní nájsť zoschnutý pomaranč bez šťavy.

Otvor na spodnej strane je znakom, že pomaranč je mladý. Tiež si pred kúpu poťažkajte ovocie v ruke.

Dužinatý pomaranč je ťažší ako vyzerá. V prípade, že sa neviete rozhodnúť, vezmite si do rúk dva približne rovnaké pomaranče a vezmite ten, ktorý je ťažší.

Jemne ho stlačte

Čí má pomaranč hrubšiu a tvrdšiu šupinu, tým je starší. Hrúbku šupiny viete odhadnúť keď ovocie jemne stlačíte.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie