O tom, že je kyslá kapusta nielen chutná, ale aj zdravá ste už určite čítali.
Je bohatým zdrojom vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K a rovnako v nej nájdete železo, fosfor, flór, horčík či draslík.
Zároveň je aj skvelým probiotikom, pretože obsahuje laktobycily a má pozitívne účinky aj pri redukcii hmotnosti.
Radí sa na prvé priečky najzdravších potravín a vy si ju teraz môžete ľahko pripraviť aj doma.
Dnes vám poradíme, ako ju pripraviť bez krájania a tlačenia do suda – ide o najjednoduchší postup.
Potrebujeme:
25 kg kapusty
pevné igelitové vrece
sud na kapustu
soľ
Postup:
Ako prvé si zo všetkých hlávok kapusty odstráňte hlúb a vrchné zvädnuté listy.
Do každého otvoru, ktoré vznikli po hlúboch, nasypte až po vrch soľ.
Všetky hlávky naložte do vreca a vrece naplňte vodou najviac ako je to možné.
Potom vrece dôkladne uviažte.
Sud s kapustou nezatvárajte, len prekryte väčšou utierkou a nechajte stáť pri izbovej teplote aspoň 2 týždne.
Počas tejto doby vrece neotvárajte.
Každý druhý deň ho však niekoľkokrát nadvihnite a položte, nech kapusta sadne.
Po dvoch týždňoch budete cítiť kyslý zápach.
To je v poriadku, vrece stále neotvárajte.
Po uplynutí tejto doby sud zavrite a postavte ho von do chladu na 30 dní (teplota by mala byť pod nulou).
Po 30 dňoch v chlade si môžete vychutnávať všetky svoje obľúbené jedlá s kyslou kapustou.
Môžete ju krájať, ale aj použiť celé listy napríklad na závitky a pod.
Dobrú chuť!