Toto povedzte každému, koho trápi vysoký tlak, trávenie a často berie antibiotiká: Recept našich babičiek schová do vrecka drahé doplnky z lekárne!

Kyslá kapusta predstavuje pre ľudský organizmus vynikajúci zdroj vitamínov, ktoré sú obzvlášť potrebné práve počas zimných mesiacov. Kapusta sa pestovala už v starovekom Grécku či v Rímskej ríši, kde bola považovaná ako všeliek.

V starom Grécku pripisovali kapuste božskú moc a stavali jej oltáre.  Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B.

Kyslá kapusta – účinky zdravie

  • Podpora imunitného systému
  • Silné antiseptické účinky – protizápalové
  • Antibiotické účinky – znižujú horúčku
  • Podporuje prečisťovanie hrubého čreva
  • Močopudný účinok
  • Odvodňuje nadbytočnú vodu
  • Prečisťuje medzibunkový priestor
  • Pomáha pri problémoch s bolesťami brucha (plynatosťou)
  • Vláknina zasýti žalúdok
  • Urýchlenie metabolizmu
  • Kyselina listová podporuje správny vývoj plodu počas tehotenstva
  • Podporuje tvorbu červených krviniek
  • Detoxikačné účinky
  • Odkysľuje organizmus

Pomoc pri hojení rán a prírodné antibiotikum

Dnešná moderná spoločnosť je závislá od cukru, a preto kyslá kapusta už nepatrí medzi obľúbené potraviny. Veľa ľudí uprednostňuje výživové doplnky, len aby sa nenútili jesť to, čo im nechutí. Typická kyslá chuť je zapríčinená kyselinou mliečnou. Tá vzniká kvasením cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Kyslá kapusta obsahuje viac vitamínu ako čerstvá kapusta.

„Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie. Je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. Obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamín B9 a vlákninu,“ doplnila.

Kyslá kapusta tiež napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi. RÚVZ poukázal aj na to, že kyslá kapusta pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam. Pozitívne vplýva aj na ľudský mozog a nervy.

...

Kvasená kapusta je skvelá na chudnutie

Kvasená kapusta obsahuje množstvo vitamínov, živín a len minimum kalórií. Zistilo sa, že jej konzumácia zrýchľuje metabolizmus lipidov a zabraňuje tak naberaniu hmotnosti.

Voda z kyslej kapusty

Kapustová šťava z kyslej kapusty, alebo kapustová kyslá voda sa už od dávnych čias používa na terapeutické účely a už naši starí rodičia si boli dobre vedomí jej fantastickými účinkami pre zdravie. Kyslý nápoj obsahuje cennú kombináciu antioxidantov, množstvo vitamínov a prispieva k posilneniu imunitného systému. Samozrejme, najlepšie je kapustová voda z domácej kapusty. Spoznajte 12 problémov, s ktorými dokáže pomôcť rýchlo a nadlho!

S týmto všetkým vám voda z kyslej kapusty môže pomôcť:

– Je veľmi bohatá na fytonutrienty, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré ničia a deformujú zdravé bunky. Má teda aj proti-rakovinovnové účinky.

– Stimuluje schopnosť tela odstrániť toxíny, čím bráni vzniku mnohých chorôb. Kapusta pomáha pri liečení žalúdočných problémov, pri čistení čriev a udržiavaniu zdravia a správneho chodu tráviaceho traktu.

– Jej najväčším benefitom je to, že obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá účinne detoxikuje hrubé črevo a je vynikajúca aj pre iné problémy s trávením

– Má silné protizápalové účinky, znižuje riziko ochorení kĺbov a degeneratívnych zápalových ochorení. Spoznať by ju mali aj ľudia, ktorí trpia reumou či artritídou.

– Výborné pre ľudí, ktorí trpia bronchitídou a astmou, pretože  stimulujú schopnosť hojenia a správnej funkcie dýchacieho systému.

– Kapustová voda obsahuje zložky, ktoré bojujú proti helikobakterovi a ďalším bakteriálnym infekciám tráviaceho traktu. Zabraňuje tiež vzniku refluxu.

– Je v nej dôležitá kyselina glutámová, ktorá zohráva dôležitú úlohu v ochrane buniek proti stresovom a zohráva kľúčovú úlohu v mnohých metabolických a imunologických procesoch. Je tiež veľmi dôležitým zdrojom energie pre rýchlo sa deliace bunky.

–  Stimuluje imunitný systém  a pomáha produkovať T lymfocyty, tj imunitné bunky.

– Znižuje hladinu cholesterolu a má detoxikačný účinok na pečeň. Japonská štúdia ukázala, že tí, ktorí pravidelne konzumovali kapustovú vodu – max 100 ml denne, výrazne znížili zlý cholesterol.

– obsahuje sulforafan, ktorá je kľúčovým prvkom v boji proti rakovine, ale tiež bohatá na železo je veľmi.

– pomáha tiež pri diéte, pretože  spomaľuje premenu uhľohydrátov na tuky.

– Pomáha urýchliť vstrebávanie živín.

– voda obsahuje veľké množstvá horčíka, draslíka, vápnika, sodíka a iných živín.

– obsahuje vitamíny A, E, C, K a D a takmer všetky vitamíny v komplexe B a kyselinu listová.

Odporúčaná spotreba je jeden deciliter za deň. Nie však viac, pretože prebytok vitamínu C nie je uložený v našom tele, je vyprázdnený.

Vyrobte si ju aj bez sudu

Potrebujeme:

1 kg kapusty

Celé čierne korenie (cca 5 guličiek)

Nové celé korenie (cca 5 guličiek)

½ lyžičky celej rasce

Bobkový list (2-3 listy)

20 g soli

Postup:

Pripravíme si klasické sklenené poháre na zaváranie.

Kapustu nakrájame na tenko, uložíme ju do misky, posypeme soľou a pridáme aj ostatné koreniny. Potom umytými rukami kapustu dôkladne premiešame, aby soľ a korenie dostali rovnomerne na krájanú kapustu.

Kapustu necháme cca dve hodiny odpočívať. Zo zeleniny sa bude vplyvom soli uvoľňovať voda.

Teraz prichádza na rad vrstvenie kapusty do pohárov. Najskôr z kapusty zlejeme tekutinu, potom vezmeme do rúk za hrsť kapusty a vytlačíme z nej tekutinu – snažíme sa z kapusty dostať čo možno najviac tekutiny. Kapustu vrstvíme do pohára tak aby siahala do výšky cca 2 cm od okraja.

Keď sú poháre naplnené, pevne ich uzavrieme a preložíme do lavóra. Poháre by mali byť umiestnené na mieste v byte, kde je stabilná teplota – ideálna je bežná izbová teplota. Kapusta totiž nemá rada príliš vysoké teploty ani chlad. Tiež by nemala byť vystavená priamemu slnečnému svetlu. V prípade, že omylom uložíte kapustu blízko radiátora, bude mať slizkú – kašovitú konzistenciu a hrozí aj riziko vzniku plesní.

Po uplynutí 24 hodín začína proces fermentácie – kvasenia. Naplno sa prejaví približne po 3-4 dňoch, kedy začne z pod uzatvorených viečok vytekať šťava – to je celkom normálny prejav procesu kvasenia. Proces kvasenia variuje, ale bežne sa pohybuje od 10 – 14 dní (odporúčame nechať kvasiť 14 dní).

Poháre od šťavy dobre poumývame a skladujeme v pivnici alebo v komore – na chladnejšom mieste. Môžeme okamžite používať.