zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Kvet z lipy je ZÁZRAK, ktorý máte v júni zdarma: Pomoc s vysokým cholesterolom, pri chudnutí a po šálke spíte ako bábätko!

Lipa je strom, ktorý je rozšírený v miernom pásme, čiže aj u nás.

 

 

V minulosti ju uznávali ako symbol zmierenia a lásky.

Málokto, ale vie, že lipa má okrem svojho veľkolepého vzhľadu aj veľa liečivých účinkov.

Na Slovensku sa najčastejšie vyskytuje lipa veľkolistá a malolistá.

Ostatné lipy, vysádzané v parkoch nie sú vhodné na liečebné účely.

V júni a júli máte jedinečnú príležitosť

 

 

Čaj z lipových kvetov má nie len pozitívne účinky na naše zdravie, ale človeka priláka svojou krásnou medovou vôňou.

Zberá sa začiatkom kvitnutia, čiže v júni a v júli, skôr ako sa začnú tvoriť guľovité plody.

Zbierajú sa celé súkvetia. Sušia sa pri teplote do 35 °C v tieni, aby nestratili farbu a listy majú svetložltú farbu.

Lipový čaj má potopudný účinok

Oddávna sa užíval pri všetkých chorobách z nachladnutia pre jeho silný potopudný účinok.

Za ten vďačí zvýšenému obsahu glykozidov.

Okrem nich obsahujú lipové kvety aj silice, triesloviny, flavonoidy, sacharidy, vitamín C a látky podobné vitamínu E.

 

 

Pozitívne účinky na ľudské zdravie:

pôsobí ako prevencia proti prechladnutiu

nesladený čaj je vynikajúci na chudnutie

posilňuje obranyschopnosť organizmu

napomáha pri liečbe chrípky, znižuje horúčku

urýchľuje liečbu zápalu priedušiek, uľahčuje vykašliavanie

zmierňuje bolesti hrdla

prírodné diuretikum, pôsobí močopudne

pomáha vyplaviť škodlivé látky z tela

znižuje žalúdočné kŕče

pomáha pri infekčných chorobách i pri črevných ťažkostiach

pôsobí proti nespavosti, nervozite, migréne a podráždenosti

vhodný pri liečbe ochorenia obličiek a močového mechúra

Sušenie lipových kvetov

 

 

Môžete ich sušiť na vzdušnom mieste poukladané na plechu, alebo využite sušičku.

Teplota by nemala presiahnuť 35 °C.

Usušené kvety skladujte v tme a suchu, najlepšie v sklených pohároch.

Príprava lipového čaju

Liečivá sila lipových kvetov sa využíva zvonku i zvnútra.

Pri pití lipového čaju ponechajte rozdrvené suché kvety lúhovať asi 10 minúť.

Ak si chcete pripraviť zápar na obklady, nechajte lúhovať aj 20 minút či polhodinu.

Ako si pripraviť čaj

 

 

Zoberieme za hrsť kvetu lipy zalejeme pol litrom vriacej vody.

Necháme prikryté lúhovať asi 10 minút.

Čaj chutí najlepšie v naturálnom stave, ale môžeme ho podávať aj ochutený medom, prípadne citrónom.

Pije sa pravidelne, ale nie dlhodobo. Jeho teplota pri podávaní, by nemala byť vyššia ako 39°C, môže zaťažiť krvný obeh.

Lipový čaj pre dobrý spánok

 

 

Čaj má nielen lahodnú chuť a nezameniteľnú vôňu.

Po šálke lipového čaju  budete zaspávať ako malé dieťa.

Med z lipového kvetu

 

 

Je dobrý pre srdce a cievy, pomáha pri teplote, nachladnutí a bolesti hrdla.

Postup:

250 g lipového kvetu aj lístkami, ktoré sú okolo kvetov

1 kg cukru

2 ks citrónu

2 l vody

Postup:

Lipový kvet rozložíme na papier na pečenie, aby vyliezli chrobáčiky.

Potom preložíme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a pridáme aj na kolieska nakrájané umyté citróny.

Preložíme na plameň a varíme 15 minút. Potom zložíme z plameňa a necháme 24 hodín odstáť.

Na druhý deň scedíme, pridáme cukor a rovnako, ako predošlý med, aj tento varíme do zhustnutia.

Ešte horúci naplníme do pohárov, zavrieme a uchovávame v komore.

Sirup z lipového kvetu

 

 

Potrebujeme:

Lipové kvety (tak, aby sme naplnili 4-litrovú nádobu)

3 kg cukru

4 citróny

50 g kyseliny citrónovej

Postup:

Natrháme si lipové kvety – trháme za plného kvetu.

Kvety preložíme na noviny, aby vyliezli chrobáčiky.

Potom kvety preložíme do nádoby a zalejem studenou vodou.

Na druhý deň scedíme a kvety dobre vymačkáme cez gázu. Do tekutiny pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a aj cukor.

Tekutinu preložíme na plameň a zahrievame, ja zložím z plameňa vždy o niečo skôr, ako tekutina dosiahne bod varu (asi 85 stupňov).

Horúcu tekutinu prelejeme do sterilizovaných sklenených nádob a uzavrieme.

Ja som sa bála, aby sklo neprasklo a tak som poháre obmotala vlhkou utierkou.

Sirup skladujeme na chladnejšom, tmavom mieste.

Pridávame do nápojov ako klasický sirup.

Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie