plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kúzelný závin bez kysnutia: Môžete ho pripraviť vopred a zmraziť, tento recept si zaslúži metál!

Fantastický recept na závin dvoch chutí, ktorý nekysne.

 

 

Pripravíte ho superrýchlo a chutí ako kysnutý, toto je perfektný recept.

Cesto:

900 g hladká múka

3 lyžice rastlinný olej

100 g cukor krupica

1 štipka soľ

1 ks vajcia

 

 

1 ks žĺtok

1 balenie sušené droždie

citrónová kôra

vlažné mlieko (asi 100 ml – prípadne podľa potreby)

Maková plnka:

200 g mak mletý

mlieko

150 g cukor

 

 

1 hrsť hrozienka

2 lyžice hnedý rum

perník na strúhanie na zahustenie (alebo strúhanka či roztlačené piškóty)

Orechová plnka:

250 g mleté vlašské orechy

2 lyžice cukor

2 lyžice hnedý rum

2 lyžice med

250 ml mlieko

1 lyžička citrónová kôra

1 hrsť hrozienka

Postup:

 

Najskôr si urobíme plnky, ktoré necháme vychladnúť.

Spracujeme cesto, necháme 5 minút odpočinúť.

Potom rozdelíme na 4 diely a rozvaľkáme na placky.

Na 2 placky nanesieme makovú plnku a na ďalšie 2 orechovú plnku.

 

 

 

Zavinieme (nie až príliš pevne) a dáme na plech na papier na pečenie.

Kto chce môže potrieť vajíčkom, aby záviny mali peknú farbu.

Pečieme asi pri 170 stupňov do ružova.

Maková plnka:

 

 

200 g mletého maku, mlieko, 150 g cukru, hrsť hrozienok, 2 lyžice rumu, na zahustenie strúhaný perník alebo roztlačené piškóty a alebo strúhanka – mak sa dá variť spolu s mliekom za stáleho miešania.

Potom pridáme hrozienka, rum a cukor.

Na záver pridáme perník na zahustenie a necháme vychladnúť.

Orechová plnka:

250 g rozomletých vlašských orechov, 2 lyžice cukru, 2 lyžice rumu, 2 lyžice medu, asi 250 ml mlieka a lyžička citrónovej kôry a hrsť hrozienok – všetko sa dá variť a za stáleho miešania necháme chvíľku povariť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: egyszerugyorsreceptek

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes