Fantastický recept na závin dvoch chutí, ktorý nekysne.
Pripravíte ho superrýchlo a chutí ako kysnutý, toto je perfektný recept.
Cesto:
900 g hladká múka
3 lyžice rastlinný olej
100 g cukor krupica
1 štipka soľ
1 ks vajcia
1 ks žĺtok
1 balenie sušené droždie
citrónová kôra
vlažné mlieko (asi 100 ml – prípadne podľa potreby)
Maková plnka:
200 g mak mletý
mlieko
150 g cukor
1 hrsť hrozienka
2 lyžice hnedý rum
perník na strúhanie na zahustenie (alebo strúhanka či roztlačené piškóty)
Orechová plnka:
250 g mleté vlašské orechy
2 lyžice cukor
2 lyžice hnedý rum
2 lyžice med
250 ml mlieko
1 lyžička citrónová kôra
1 hrsť hrozienka
Postup:
Najskôr si urobíme plnky, ktoré necháme vychladnúť.
Spracujeme cesto, necháme 5 minút odpočinúť.
Potom rozdelíme na 4 diely a rozvaľkáme na placky.
Na 2 placky nanesieme makovú plnku a na ďalšie 2 orechovú plnku.
Zavinieme (nie až príliš pevne) a dáme na plech na papier na pečenie.
Kto chce môže potrieť vajíčkom, aby záviny mali peknú farbu.
Pečieme asi pri 170 stupňov do ružova.
Maková plnka:
200 g mletého maku, mlieko, 150 g cukru, hrsť hrozienok, 2 lyžice rumu, na zahustenie strúhaný perník alebo roztlačené piškóty a alebo strúhanka – mak sa dá variť spolu s mliekom za stáleho miešania.
Potom pridáme hrozienka, rum a cukor.
Na záver pridáme perník na zahustenie a necháme vychladnúť.
Orechová plnka:
250 g rozomletých vlašských orechov, 2 lyžice cukru, 2 lyžice rumu, 2 lyžice medu, asi 250 ml mlieka a lyžička citrónovej kôry a hrsť hrozienok – všetko sa dá variť a za stáleho miešania necháme chvíľku povariť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: egyszerugyorsreceptek