Kúzelný závin bez kysnutia: Môžete ho pripraviť vopred a zmraziť, tento recept si zaslúži metál!

Fantastický recept na závin dvoch chutí, ktorý nekysne. Pripravíte ho superrýchlo a chutí ako kysnutý, toto je perfektný recept.

Cesto:

900 g hladká múka
3 lyžice rastlinný olej
100 g cukor krupica
1 štipka soľ
1 ks vajcia
1 ks žĺtok
1 balenie sušené droždie
citrónová kôra
vlažné mlieko (asi 100 ml – prípadne podľa potreby)

Maková plnka:

200 g mak mletý
mlieko
150 g cukor
1 hrsť hrozienka
2 lyžice hnedý rum
perník na strúhanie na zahustenie (alebo strúhanka či roztlačené piškóty)

Orechová plnka:

250 g mleté vlašské orechy
2 lyžice cukor
2 lyžice hnedý rum
2 lyžice med
250 ml mlieko
1 lyžička citrónová kôra
1 hrsť hrozienka

Postup:

Najskôr si urobíme plnky, ktoré necháme vychladnúť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Spracujeme cesto, necháme 5 minút odpočinúť. Potom rozdelíme na 4 diely a rozvaľkáme na placky. Na 2 placky nanesieme makovú plnku a na ďalšie 2 orechovú plnku.

Zavinieme (nie až príliš pevne) a dáme na plech na papier na pečenie. Kto chce môže potrieť vajíčkom, aby záviny mali peknú farbu.

Pečieme asi pri 170 stupňov do ružova.

Maková plnka: 200 g mletého maku, mlieko, 150 g cukru, hrsť hrozienok, 2 lyžice rumu, na zahustenie strúhaný perník alebo roztlačené piškóty a alebo strúhanka – mak sa dá variť spolu s mliekom za stáleho miešania. Potom pridáme hrozienka, rum a cukor. Na záver pridáme perník na zahustenie a necháme vychladnúť.

Orechová plnka: 250 g rozomletých vlašských orechov, 2 lyžice cukru, 2 lyžice rumu, 2 lyžice medu, asi 250 ml mlieka a lyžička citrónovej kôry a hrsť hrozienok – všetko sa dá variť a za stáleho miešania necháme chvíľku povariť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: egyszerugyorsreceptek