Recept od prababičky. Keď ho ochutnáte, hneď pochopíte, prečo je zázračný. Chutí celkom ako moravské koláče, ale na rozdiel od nich, tento koláčik máte hotový za zlomok času a bez kysnutia!
Potrebujeme:
ovocie (slivky, čerešne) alebo lekvár rozmiešaný s trochou rumu
2 hrnčeky polohrubej múky
3/4 balenie masla alebo Hery (okolo 180 g)
200 ml mlieka
1 balenie vanilkového cukru
1 balenie kypriaceho prášku
2 vajcia
1 hrnček cukru múčka
Postup:
Na veľký plech používam hrnček s obsahom okolo 300 ml, keď robím koláč na pekáči, používam hrnček s objemom 200 ml. Dôležité je ale vždy suroviny merať rovnakým hrnčekom.
Najskôr v mise zmiešame 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček cukru múčka a asi 3/4 kocky masla alebo hery a urobíme posýpku, musí byť krásne sypká . Potom odoberieme 1 hrnček mrveničky a dám ju bokom, do zvyšného cesta pridám 2 celé vajcia, vanilkový cukor a mlieko (toľko aby cesto bolo ani nie riedke a ani nie moc husté). Všetko dôkladne vyšľaháme a vlejeme na vopred vymastený a vysypaný plech , na cesto poukladáme umyté a vykôstkované ovocie, alebo robíme ostrovčeky, alebo iné vzory z lekváru a posypeme odobranou posýpkou (niekedy ešte zvyknem na vrch nastrúhať trochu masla – ale nie je to potrebné). Dáme piecť do predhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi okolo 30 minút. Vychladnutý koláč nakoniec pocukrujeme. éJe to naozaj rýchly koláč s posýpkou a bez kysnutia a moc výborný, hneď sa po nim zapráši. Chutí ako kysnuté koláče, neuveriteľne pripomína moravské koláče.
Prajem vám dobrú chuť! :-)