plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kúzelné nekysnuté cesto podľa prababičky: Stačí upiecť a naozaj chutí ako kysnuté moravské koláče, to cesto je úžasné!

Recept od prababičky. Keď ho ochutnáte, hneď pochopíte, prečo je zázračný. Chutí celkom ako moravské koláče, ale na rozdiel od nich, tento koláčik máte hotový za zlomok času a bez kysnutia!

Recept od prababičky. Keď ho ochutnáte, hneď pochopíte, prečo je zázračný. Chutí celkom ako moravské koláče, ale na rozdiel od nich, tento koláčik máte hotový za zlomok času a bez kysnutia!

Potrebujeme:

ovocie (slivky, čerešne) alebo lekvár rozmiešaný s trochou rumu

2 hrnčeky polohrubej múky

3/4 balenie masla alebo Hery (okolo 180 g)

200 ml mlieka

1 balenie vanilkového cukru

1 balenie kypriaceho prášku

2 vajcia

1 hrnček cukru múčka

Postup:

Na veľký plech používam hrnček s obsahom okolo 300 ml, keď robím koláč na pekáči, používam hrnček s objemom 200 ml. Dôležité je ale vždy suroviny merať rovnakým hrnčekom.

Najskôr v mise zmiešame 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček cukru múčka a asi 3/4 kocky masla alebo hery a urobíme posýpku, musí byť krásne sypká . Potom odoberieme 1 hrnček mrveničky a dám ju bokom, do zvyšného cesta pridám 2 celé vajcia, vanilkový cukor a mlieko (toľko aby cesto bolo ani nie riedke a ani nie moc husté). Všetko dôkladne vyšľaháme a vlejeme na vopred vymastený a vysypaný plech , na cesto poukladáme umyté a vykôstkované ovocie, alebo robíme ostrovčeky, alebo iné vzory z lekváru a posypeme odobranou posýpkou (niekedy ešte zvyknem na vrch nastrúhať trochu masla – ale nie je to potrebné). Dáme piecť do predhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi okolo 30 minút. Vychladnutý koláč nakoniec pocukrujeme. éJe to naozaj rýchly koláč s posýpkou a bez kysnutia a moc výborný, hneď sa po nim zapráši. Chutí ako kysnuté koláče, neuveriteľne pripomína moravské koláče.

Prajem vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes