Málokedy sa vidí niečo také krásne, čo vám utkvie v pamäti na celé mesiace. Tento koláčik od Janky je pre mňa ako umelecké dielo. Vidno, že pani Janka má doslova zlaté ruky a trpezlivosť. Musím sa s vami podeliť o tento úžasný recept, ktorý mi pripomína moju starkú. Mne osobne stačí len pohľad na túto krásu a hneď mám lepší deň. :-)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto podľa receptu na ktorý ste zvyknutí, alebo tento klasický recept:
400 g polohrubá múka
20 g droždie
1 PL cukor
200 ml mlieko
1 štipka soľ
60 ml olej
Plnka (môžete si zvoliť podľa chuti a vlastnej fantázie):
Jablká (cca 3 kusy, nastrúhať nahrob, krátko pudusiť s cukrom a pridať aj špetku škorice)
Tvaroh vymiešaný s vanilkovým cukrom
Zavárané a čerstvé ovocie podľa chuti
Postup:
Zo surovín pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme asi 40 minút vykysnúť. Cesto potom navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie v tenkej vrstve. Časť cesta si odložíme bokom, aby sme si neskôr mohli vytvoriť mriežky. Cesto si rozdelíme na pomyselné štvorčeky a na každý navrstvíme náplň podľa našej chuti – rôzne druhy ovocia, ochutený tvaroh, jablká, prípadne orechy, kokos…, je to na vás. Nám sa síce taký krása ako pani Janke asi nepodarí, ale ako inšpirácia je to úžasné. :-)
Zo zvyškov cesta ušúľame mriežky a uložíme na vrch koláčika. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. C asi 30 minút – každý, podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Autor receptu: Jana Sokolová Uličná/facebook
Recept nám poslala Majka