plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kúzelný kysnutý mrežovník od Janky: Ten koláčik je ako z časopisu, netreba ho ani jesť – len dajte na stôl a očarí každého!

Málokedy sa vidí niečo také krásne, čo vám utkvie v pamäti na celé mesiace. Tento koláčik od Janky je pre mňa ako umelecké dielo. Vidno, že pani Janka má doslova zlaté ruky a trpezlivosť.  Musím sa s vami podeliť o tento úžasný recept, ktorý mi pripomína moju starkú. Mne osobne stačí len pohľad na túto krásu a hneď mám lepší deň. :-)

Potrebujeme:

Kysnuté cesto podľa receptu na ktorý ste zvyknutí, alebo tento klasický recept:

400 g polohrubá múka

20 g droždie

1 PL cukor

200 ml mlieko

1 štipka soľ

60 ml olej

Plnka (môžete si zvoliť podľa chuti a vlastnej fantázie):

Jablká (cca 3 kusy, nastrúhať nahrob, krátko pudusiť s cukrom a pridať aj špetku škorice)

Tvaroh vymiešaný s vanilkovým cukrom

Zavárané a čerstvé ovocie podľa chuti

Postup:

facebook/janka

Zo surovín pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme asi 40 minút vykysnúť. Cesto potom navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie v tenkej vrstve. Časť cesta si odložíme bokom, aby sme si neskôr mohli vytvoriť mriežky. Cesto si rozdelíme na pomyselné štvorčeky a na každý navrstvíme náplň podľa našej chuti – rôzne druhy ovocia, ochutený tvaroh, jablká, prípadne orechy, kokos…, je to na vás. Nám sa síce taký krása ako pani Janke asi nepodarí, ale ako inšpirácia je to úžasné. :-)

Zo zvyškov cesta ušúľame mriežky a uložíme na vrch koláčika. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. C asi 30 minút – každý, podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Autor receptu: Jana Sokolová Uličná/facebook

Recept nám poslala Majka

Najlepšie recepty na dnes