Výborný recept na super-rýchle rožteky. Rožky sú výborné na slano aj na sladko, odporúčam všetkým, ktorí sa nechcú trápiť s kysnutým cestom.
Potrebujeme:
500 g múka hladká
250 g maslo
1 ks vajce
2 ks žĺtky
200 g smotana kyslá
cca 100 ml mlieko studené (+-)
20 g droždie
Plnka: Nadrobno nasekaný medvedí cesnak a maslo
1 vajce na potretie
Postup:
Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme nakrájané, alebo nastrúhané studené maslo a aj ostatné prísady. Vymiešame jednotné cesto, podľa potreby pridáme mlieko.
Cesto je mäkké a pomerne lepivé cesto. Dáme ho na silne pomúčenú dosku a vypracujeme šúlok.
Cesto rozdelíme na šesť častí. Každú rýchlo zamiesime do bochníka, tie postupne vyvaľkáme do kruhu. Kám pracujeme s jedným bochníkom, ostatné si môžeme dať do chladničky.
Každý kruh potrieme plnkou a nakrájame na trojuholníky. Potom každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rohlík, ktorý ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý rohlík potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200 C do zlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto, reprofoto: cookpad