Výborný recept na domáce kysnuté buchty bez kysnutia – rýchle a naozaj vynikajúce. Chutia úplne ako kysnuté buchty. Autorkou receptu je pani Marie Svarcova.
Potrebujeme:
650 g hladkej múky + na podsypanie
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžice krupicového cukru
2 lyžice sušeného mlieka
štipka soli
pol kocky droždia
250 ml vody
150 g téglik bieleho jogurtu
pol téglika oleja
50 g rozpusteného masla
1 vajce
Ďalej:
lekvár na plnenie + 50 g masla
1 lyžica oleja na potretie buchiet
Postup:
Droždie rozpustíme v teplej vode, pridáme jogurt, olej, maslo a vajce. Do misy preosejeme múku, primiešame všetky sypké suroviny a spolu s tekutými vypracujeme cesto. Cesto nenchávame vôbec kysnúť. Rozdelíme na polovicu a ihneď rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý cca 1 cm, ktorý rozkrájame na štvorce 5×5 cm. Do každého štvorca dáme lyžičku lekváru a vytvoríme buchtičky. Rovnako pokračujeme s druhou polovicou cesta.
Rúru si zapneme na 180 ° C a kým sa zahreje, necháme prikryté buchty v pekáčiku oddýchnuť, potom ľahko potrieme olejom a dáme prikryté vekom do rúry na 15 minút. Veko zložíme a buchty necháme dopiecť doružova ďalších 15-20 minút (podľa toho, ako pečie rúra), potrieme rozpusteným maslom.
Ešte vlažnej pocukrujeme a podávame. Ak sa nezje, sú dobré a vláčne ešte tretí deň.