Vynikajúce a rýchlo cesto na závin pre zaneprázdnených. Nekysne a môžete ho naplniť čím len chcete!
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
1/2 kocky Cery
štipka soli
25 g droždia
1 lyžička cukru
150 ml mlieka
1 vajce (na potretie)
Náplň:
Jablká, strúhanka, škorica, hrozienka, vanilkový cukor
Tvaroh, hrozienka a cukor
Mletý mak s cukrom
Mleté orechy s cukrom
Postup:
Najprv pripravíme kvások z trochy teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru.
Do múky urobíme jamku, vlejeme kvások, pridáme štipku soli, ceru nastrúhanú na hrubom strúhadle a zvyšok teplého mlieka.
Všetko prepracujeme na vláčne cesto, ktoré hneď (bez kysnutia) rozdelíme na dva diely (ja som robila z 3-násobnej dávky).
Na jablkovú verziu: Z každého vyvaľkáme obdĺžnik, posypeme strúhankou, po celej ploche navrstvíme jablká, posypeme hrozienkami, škoricou a vanilkovým cukrom.
Rohy cesta prehneme dovnútra a zrolujeme. Náplň môžete dať podľa vlastnej chuti.
Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista