Fenomenálny recept na lahodný obed z kuracieho mäsa tak jemného, že sa vám bude rozplývať na jazyku.
Keď mi občas dochádzajú nápady na obed, tak mám vždy v zálohe tento jednoduchý recept, ktorý ma ešte nikdy nesklamal.
Vynikajúci recept na smažené kuracie kúsky s lahodnou omáčkou z youtube kanála SOS Kitchen.
Kuracie prsia sú výborným zdrojom bielkovín a chudých bielkovín. Cesnak im dodá pikantnú chuť a maslo zas lahodnú krémovú konzistenciu. Toto jedlo je ideálne pre celú rodinu a môžete ho podávať s rôznymi prílohami, ako napríklad s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami.
Potrebujeme:
600 g kuracieho mäsa (1 kuracie prsia)
soľ
mleté čierne korenie
1 ČL mletej červenej papriky
3 PL hladkej múky
3 PL rastlinného oleja na vysmážanie
50 g masla
20 g cesnaku
čili papričky
250 ml kuracieho vývaru alebo vody
šťavu z 1/2 citróna
petržlenovú vňať
Postup:
Na začiatku nakrájame kuracie prsia na väčšie kocky.
Nakrájané mäso preložíme na tanier, osolíme. Ochutíme čiernym korením. Pridáme mletú papriku.
Ďalej pridáme 2 lyžice múky a premiešame.
Na panvici zohrejeme olej na vysokej teplote a vložíme mäso.
Smažíme do zlatista. Osmažené mäso preložíme na tanier.
Panvicu položíme na sporák a znížime teplotu, pridáme maslo. Potom pridáme pretlačený cesnak. Miešame a smažíme jednu minútu.
Pridáme lyžicu múky a počas miešania smažíme dve minúty.
Ďalej pridáme čili papričku a miešame. Nalejeme vývar alebo vodu.
Za občasného miešania varíme 2-3 minúty.
Potom do zmesi pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a varíme jednu minútu.
Po minúte vložíme do panvice kuracie mäso. Varíme ďalších 4-5 minút do požadovanej hustoty omáčky.
Zmes osolíme a posypeme čiernym korením, premiešame a chvíľu povaríme.
Nakoniec mäso posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Tipy:
Pre krémovejšiu omáčku môžete do panvice pridať 1/4 šálky bieleho vína.
Kuracie prsia môžete pred opekaním obaliť v múke.
Do panvice môžete pridať aj iné ingrediencie, ako napríklad huby, cibuľu alebo kukuricu.
Kuracie prsia na cesnaku sa dajú podávať s rôznymi prílohami. Tu je niekoľko nápadov:
Prílohy z ryže:
Biela ryža: Klasická príloha, ktorá sa hodí k takmer každému jedlu.
Hnedá ryža: Zdravšia a chutnejšia alternatíva k bielej ryži.
Ryža basmati: Voňavá ryža s jemnou orechovou chuťou.
Ryža jazmínová: Voňavá ryža s kvetinovou chuťou.
Risotto: Krémová ryžová kaša, ktorá sa dá pripraviť s rôznymi ingredienciami.
Prílohy zo zemiakov:
Varené zemiaky: Jednoduchá a sýta príloha.
Pečené zemiaky: Chutné a chrumkavé.
Zemiaková kaša: Krémová a sýta príloha.
Zemiakové pyré: Ľahšia verzia zemiakovej kaše.
Opiekané zemiaky: Chrumkavé a chutné.
Prílohy z cestovín:
Varené cestoviny: Jednoduchá a sýta príloha.
Pečené cestoviny: Chutné a chrumkavé.
Cestovinový šalát: Ľahká a osviežujúca príloha.
Cestovinová omáčka: Krémová a chutná omáčka, ktorá sa dá pripraviť s rôznymi ingredienciami.
Ostatné prílohy:
Pečená zelenina: Chutná a zdravá príloha.
Zeleninový šalát: Ľahká a osviežujúca príloha.
Kuskus: Ľahká a sypká príloha.
Bulgur: Zdravá a chutná príloha.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: