Pripravte si doma jemnú kuraciu pečeň s lahodnou horčičnou omáčkou.
Našli sme mimoriadne jednoduchý recept na prípravu z youtube kanála video-recepty.com.
Nielen pochúťka, ale aj poklad pre zdravie
Kuracia pečeň je nutrične bohatá potravina s mnohými benefitmi pre zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo sa jej pravideľná konzumácia oplatí:
Bohatý zdroj živín:
Bielkoviny: Kuracia pečeň je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív.
Železo: Kuracia pečeň je výborným zdrojom železa, ktoré je dôležité pre prevenciu anémie.
Vitamín B12: Kuracia pečeň je bohatým zdrojom vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a fungovanie nervového systému.
Kyselina listová: Kuracia pečeň je dobrým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy a vývoj plodu.
Vitamín A: Kuracia pečeň je dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravý zrak a imunitný systém.
Zinok: Kuracia pečeň je dobrým zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre hojenie rán a fungovanie imunitného systému.
Ďalšie benefity:
Detoxikácia: Kuracia pečeň podporuje detoxikáciu organizmu vďaka obsahu antioxidantov a živín.
Zlepšenie trávenia: Kuracia pečeň obsahuje látky, ktoré podporujú trávenie a vstrebávanie živín.
Zvýšenie energie: Kuracia pečeň je bohatým zdrojom železa a vitamínu B12, ktoré napomáhajú k zníženiu únavy a zvýšeniu energie.
Posilnenie imunity: Kuracia pečeň je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú imunitný systém.
Na kuraciu pečeň v omáčke potrebujeme:
1 PL masti
2 cibule
500 g kuracích pečienok
1/4 ČL mletého čierneho korenia
1/4 ČL mletej rasce
1 ČL vegety
1/2 ČL mletej papriky
600 ml vody
1 kocku bujónu (odporúčame použiť domáci bujón)
2 strúčiky cesnaku
1 nakladanú uhorku
50-100 ml smotany na šľahanie
zátrepku (zmes vody alebo mlieka a múky)
1-2 ČL plnotučnej horčice
Postup:
Na panvicu pridáme masť. Cibuľu ošúpeme a pridáme do panvice.
Smažíme asi tri minúty a potom pridáme kuraciu pečeň.
Premiešame a chvíľu smažíme. Pridáme čierne korenie a rascu.
Ďalej pridáme vegetu a mletú papriku. Zamiešame, prikryjeme a dusíme asi 5 minút.
Pokiaľ máme málo tekutiny, tak pečienku podlejeme vodou.
Po piatich minútach nalejeme vodu s kockou bujónu.
Cesnak nakrájame na plátky.
Nakrájaný cesnak pridáme do panvice. Uhorku nakrájame na malé kocky.
Vložíme do panvice a všetko spolu premiešame.
Prikryjeme pokrievkou a dusíme, pokiaľ nie je všetko mäkké (cca 5 minút).
Potom nalejeme smotanu a zamiešame. Zahustíme zátrepkou a zamiešame.
Prikryjeme a chvíľu povaríme. Nakoniec pridáme horčicu.
Zamiešame a vypneme sporák.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU