Drahé tabletky s týmto vitamínom kupujete v lekárni možno aj vy: Takto jednoducho a celkom zadarmo si ich vyrobíte doma!

Vitamín C je v období jesenných a zimných viróz jedným z najpredávanejších artiklov na pultoch lekární. Kupujeme ho vo forme tabletiek, horúcich nápojoch alebo kapsúl. Určite však viete, že žiaden umelo vyrobený produkt či doplnok výživy, nemôže nahradiť vitamín obsiahnutý v prírodných zložkách. Ukážeme vám skvelý a jednoduchý recept, ako si vyrobiť vitamín C jednoducho, rýchlo a predovšetkým zadarmo – doma.

Základnou a jedinou prísadou nie je nič iné, ako pomarančové šupky. Tie totiž obsahujú viac vitamínu C, ako samotná dužina ovocia. Okrem tohoto cenného vitamínu obsahujú aj naringín, hesperidín a ďalšie cenné látky, ktoré sú dôležité antioxidanty pre naše telo.

Pomarančové šupky sú v liečbe používané už celé stáročia – v Ázií sa napríklad používali pri liečbe zažívacích ťažkostí, zápalov dýchacích ciest a dokonca aj pri liečbe migrén (najmä vďaka ich aromatickej vôni).

Na výrobu domáceho Vitamínu C sú samozrejme najvhodnejšie organické pomaranče, ktorých kôra neprešla chemickým ošetrením. Pesticídy totiž môžu obsah prospešných látok v kôre znížiť na minimum.

Postup:

Pomarač si vychutnajne ako zvyčajne, ale šupku z neho nevyhadzujte.

Z kôry odstráňte bielu hmotu pomocou ostrého noža alebo škrabky. Potrebujeme získať len veľmi tenkú vrstvu šupky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

img_91741

Teraz máte niekoľko spôsobov, ako šupku vysušiť. Môžete ich jednoducho rozložiť na radiátor a nechať 1-2 dni usušiť. Druhou možnosťou je zvoliť sušičku ovocia a vysušiť ovocie pri teplote maximálne 37 stupňov Celzia. Najjedndochšie je však nechať ich v teplej miestnosti niekoľko dní prirodzene usušiť. Šupka by mala byť celkom suchá a vyzerať podobne ako chipsy.

Teplota pri sušení nesmie nikdy prekročiť 40 stupňov Celzia. Len tak si šupka zachová všetky cenné živiny a najmä vitamín C.

Potom stačí šupky zomlieť v mixéry na jemný prášok. Odporúča sa konzumovať 1-2 lyžičky prášku denne. Prášok môžete pridávať do nápojov, studených ovsených kaší, ovocných šalátov, smoothie. Ak prášok zmiešate so želatínou, môžete si vyrobiť kapsule s vitamínom C. Prášok skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke (menej vzduchu v nádobe znamená nižšou oxidáciu a o to vyššiu účinnosť). Prášok vyrdží 3-6 mesiacov.

dried-orange-peel

Čo ešte obsahuje pomarančová šupka?

Vitamín v C v čistej podobe

Bioflavonoidy, ďalšie antioxidanty a protizápalové látky

Flavóny – rutín, naringin, hesperidín

Horčík, vápnik a draslík

Vláknina (tej obsahujú viac, ako samotný plod)

Látky ako tangeretín a nobiletín, ktoré chránia kardivaskulárny systém
Okrem pomarančov môžete použiť obdobným spôsobom aj šupku z mandariniek,citrónov alebo limetky. Najviac prospešných látok však obsahuje práve šupka z pomaranča.

Témy:


Pridajte svoj komentár