Kúpili ste u mäsiara tvrdšie mäso? Jednoduchý trik šéfkuchára, vďaka ktorému bude opäť mäkké a jemné!

Čo robiť v prípade, ak kúpite mäso, ktoré je tvrdšie, ako by ste chceli? Nič nie je stratené.Vyskúšajte jednoduchý trik šéfkuchára, vďaka ktorému bude mäso vždy úžasne jemné, mäkké a vynikajúce!

Keď pripravujete steaky, bifteky alebo inak upravené mäso na panvici, Najdôležitejší je vždy vhodný výber mäsa, ktoré je samozrejme čerstvé, mäkké a vlákna sú dostatočne pružné. Čo však robiť v prípade, ak kúpite mäso, ktoré je tvrdšie, ako by ste chceli? Nič nie je stratené.Vyskúšajte jednoduchý trik šéfkuchára, vďaka ktorému bude mäso vždy úžasne jemné, mäkké a vynikajúce!

Ako zmäkčiť mäso?

Profesionálny šéfkuchár Jack Skalfani prezentuje kus mäsa, ktoré môžete bežne dostať v obchode. Mäso je tvrdé a keď ho tepelne upravíte, výsledok rozhodne nebude taký, ako by ste očakávali – tvrdú podrážku namiesto luxusného steaku. Vďaka jednoduchému triku premeníte tvrdé mäso na mäkké, jemné a vláčne.

Postup:

Mäso preložte na suchú čistú panvicu. Povrch mäsa pokryte celý morskou soľou alebo inou hrubozrnnou soľou. To je všetko, teraz mäso odložíme bokom. Šéfkuchár radí, že každých 2,5 cm hrúbky mäsa potrebuje 1 hodinu marinovania v soľnej marináde. Ak máte kus mäsa vysoký 7,5 cm, potrebujete na marinovanie 3 hodiny.

Soľ počas marinovania vytiahne z mäsa prebytočnú vodu, vďaka čomu mäsu vráti jemnosť, mäkkú a pružnú štruktúru.

...

Teraz je čas zmyť soľ z povrchu mäsa. Robíme to pod prúdom tečúcej vody, kým sa nezmyje všetka soľ.

Teraz môžete vidieť rozdiel. Naľavo sa nachádza krásny kus mäsa marinovaný v soli a napravo môžeme vidieť tmavý a porézny kus mäsa. Oba kusy pochádzajú z rovnakého nákupu.

Pred úpravou mäsa nezabudnite zmyte soľ v dostatočnom predstihu, aby ste mäso mohli pripraviť podľa vášho obľúbeného receptu. Nezabúdajte, že mäso by nikdy nemalo byť prepečené až príliš. To môže totiž zničiť aj tie najlepšie kúsky. Jednoduchý obrazový návod na prípravu dokonalého steaku nájdete TU.