plny-hrniec_transparent_negativ.png

Naučte sa jednoduché triky, vďaka ktorým budú vaše jedlá a dezerty chutiť ešte lepšie: Ocení ich nejedna gazdinka!

Patríte medzi ženy, ktoré doma varia, aj pečú?

Posuňte svoje jedlá a dezerty na ešte vyššiu úroveň.

Niekedy stačí malá zmena v procese prípravy a výsledok je fantastický!

 

 

Nechajte sa inšpirovať týmito odporúčaniami z YouTube kanála Кухня наизнанку.

Lepšie dezerty s jednoduchou prísadou

Citrusová kôra je fantastickým dochucovadlom do koláčov, aj iných dezertov.

Treba si dať však pozor, aby nebola chemicky ošetrená.

 

 

V prípade, že si nie ste istí pôvodom citrónov, či pomarančov, očistite ich pred konzumáciou pomocou sódy bikarbóny.

Jednoducho ich vložte do misky, posypte sódou bikarbónou, vyčistite kefkou a zalejte vodou.

Nechajte stáť v tomto roztoku asi 10 minút, potom dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a osušte.

Teraz môžete kôru nastrúhať a v prípade, že si z nej chcete odložiť aj na neskôr, skladujte ju vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. 

 

 

Môžete ju tiež zmiešať s cukrom v pomere 1:1. 

Kôra dodá cestu krásnu farbu, príjemnú osviežujúcu chuť, aj vôňu. 

Okrem dezertov ju môžete pridávať aj do čaju. 

Citrusovú kôru môžete aj mraziť a skladovať v mrazničke. 

Ešte lepší šalát

 

 

Akýkoľvek šalát chutí ešte lepšie, ak doňho pridáte nakladanú cibuľu namiesto čerstvej. 

Pripravte si ju vždy vopred.

Postup 1:

Cibuľu si ošúpeme, nakrájame na krúžky, vložíme do misky, jemne posolíme a pridáme aj plnú lyžičku kryštálového cukru. 

 

 

Následne polejeme lyžicou octu, trochou vody, premiešame a necháme stáť asi 10 – 15 minút. 

Šaláty budú vďaka nej chutiť znamenite.

Môžete si pripraviť napríklad aj červenú cibuľu do pohárov podľa tohto postupu.

Postup 2:

Očistíme si 500 g červenej cibule, nakrájame na pol krúžky a vložíme do zaváraninového pohára. 

 

 

Pevne natlačíme a v hrnci si uvaríme nálev.

Nalejeme doňho 270 ml bieleho octu, pridáme 140 g kryštálového cukru a pridáme aj pol lyžičky soli. 

Privedieme do varu a horúcim nálevom zalejeme cibuľu v pohári. 

Necháme vychladnúť a uzavrieme viečkom. 

Skladujeme v chladničke.

Trik s kapustou

 

 

Ak chcete pripraviť ten najlepší kapustový šalát, pripravte ho nabudúce takto.

Postup:

Kapustu si nakrájame na tenké slíže a jemne osolíme. 

Rukou kapustu pár minút stláčame, aby pustila šťavu a necháme 15 minút stáť.

Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, nasypeme asi 1 lyžicu kryštálového cukru a pridáme trochu octu. 

 

 

Všetko spolu dobre premiešame, šalát prikryjeme a necháme postáť ďalších 10 minút. 

Polejeme olivovým olejom, premiešame, prikryjeme a dáme ešte na pol hodinu do chladničky. 

Trik aby boli paradajky sladšie

Často sa stáva, že zrelé červené paradajky nie sú vôbec sladké. 

Môžu byť dokonca úplne bez chuti, najmä ak ich kupujete v supermarkete mimo sezóny.

Poradíme, ako ich chuť vylepšiť.

Postup:

 

 

Paradajky si nakrájame na mesiačiky a vložíme do misky.

Jemne ich osolíme, pridáme lyžičku kryštálového cukru a polejeme olivovým olejom.

Premiešame a necháme 10 minút stáť. 

 

 

Teraz ich môžete ochutnať a presvedčiť sa, že chutia omnoho lepšie, ako predtým.

Teraz k nim môžete pridať ďalšie ingrediencie na šalát a vychutnávať si skvelú chuť.

Tajomstvo, prečo sú ryby a mäso chutnejšie v reštaurácii

 

 

Ak máte svoju obľúbenú marinádu na mäso, ale stále sa vám zdá, že vaše mäso nie je až také chutné, ako to v reštaurácii, máme pre vás skvelý tip.

Kuchári totiž často do mäsových marinád pridávajú okrem soli aj trochu cukru. 

Vyskúšajte teda pripraviť marinádu s lyžičkou cukru a uvidíte ten rozdiel. 

Pečená repa ešte sladšia

 

 

Aj pečená repa bude chutiť lepšie a bude sladšia, ak skombinujete soľ a cukor.

Postup:

Zoberte si alobal a nasypte naň pol lyžičky soli a pol lyžičky cukru.

Potom na soľ a cukor položte umytú červenú repu, zabaľte do alobalu a vložte do rúry.

Pečte na 200 °C asi 40 minút. 

 

 

Repa je vďaka tomuto postupu sladučká a mimoriadne chutná.

Sušená cibuľa v mletom mäse

Ak chcete mletému mäsu dodať ešte lepšiu chuť, primiešajte okrem nadrobno pokrájanej alebo nastrúhanej čerstvej cibule, aj 1 – 2 lyžičky sušenej cibule.

Ešte chutnejšie varené vajcia, ktoré vydržia až 2 mesiace

 

 

Pripravte si vhodnú nádobu s 500 ml studenej vody, rozpustite v nej 17 g soli a premiešajte. 

Do zaváraninového pohára si dajte olúpané, natvrdo uvarené, vajcia a zalejte ich pripravenou soľankou. 

Pohár uzavrite viečkom a odložte do chladničky. 

Vydržia až 2 mesiace a možno ich takto skladovať aj bez chladenia. 

Vyrobte si zdravšie a chutnejšie maslo ghee

 

 

Do hrnca si vložte 1 maslo a rozpustite ho vo vodnom kúpeli.

Po pol hodine opatrne odstráňte vzniknutú penu.

Takto odstráňte aj ďalšiu penu, ktorá vznikne, pretože musí ostať len priehľadné maslo.

 

 

Nechajte 15 minút stáť a potom preceďte cez sitko pokryté gázou do čistých a suchých pohárov s viečkom.

Takto spracované maslo necháme vychladnúť a potom prikryjeme viečkami.

Môžeme skladovať pri izbovej teplote.

Veríme, že budú pre vás tieto triky užitočné a celé postupy nájdete v priloženom videu.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes