Tieto potraviny by ste nikdy nemali mraziť: A na toto si dajte pred mrazením potravín aj pri ich rozmrazovaní pozor!

Kôpor v zmrzlinovom boxe môže byť v detstve nepríjemným prekvapením.

V dospelosti môže byť nepríjemným prekvapením, ak od neho všetko v mrazničke napáchne.

Naučte sa, ktoré potraviny sa oplatí mraziť a ktoré naopak nie.

 

 

Portál haps radí, ako na mrazenie potravín.

Ukazuje sa totiž, že aj keď je to veľmi pohodlné, nie všetky potraviny sa dajú zmraziť.

Čo by sa nemalo dávať do mrazničky?

Niektoré produkty by sa nemali skladovať v mrazničke.

Môžu zmeniť konzistenciu, vlastnosti alebo nám jednoducho spôsobia nežiaduce nepríjemnosti.

Dôležitý je aj správny spôsob mrazenia, najmä pri aromatických potravinách, akou je napríklad kôpor. 

 

 

Jeho nesprávne uskladnenie totiž môže spôsobiť, že vám od neho napáchne celá mraznička.

Pri jeho mrazení si teda dajte pozor najmä na to, aby bolo balenie, do ktorého ho uskladníte, dôkladne uzavreté. 

Prinášame vám zoznam potravín, ktoré by ste nemali mraziť. 

Je lepšie ich nemraziť, pretože to môže skončiť zle.

Rozhodne by sme nemali zmrazovať už rozmrazené výrobky.

Týka sa to najmä mäsa, ale aj iných produktov – napríklad zmrzliny či zeleniny.

 

 

Stojí za to pripomenúť, že proces rozmrazovania spôsobuje množenie mikroorganizmov, ktoré zomierajú počas tepelného spracovania.

Opätovné zmrazovanie tomu rozhodne neprospieva.

Preto by ste to v žiadnom prípade nemali robiť.

Zmrazovanie je skvelý spôsob skladovania potravín.

Ale nie vždy.

Zeleninu a ovocie bohaté na vodu tiež nie je dobré zmrazovať.

Červené melóny, pomaranče, mandarínky, kiwi, reďkovky, ani paradajky by nemali byť v našej mrazničke.

 

 

Mali by sme sa vzdať aj mrazenia mliečnych výrobkov.

Majonézu, smotanové, ani jogurtové omáčky, by ste rozhodne mraziť nemali.

Mozzarella sa po rozmrazení odlupuje a nebude dobre vyzerať, ani chutiť.

 

 

Na druhej strane tvaroh mraziť môžeme, pretože ak tam nezostane príliš dlho, zachová si svoju chuť, aj štruktúru.

Taktiež sa neodporúča zmrazovať ryžu, cestoviny a zemiaky.

 

 

Nespôsobí nám to síce žiadne nepríjemnosti, ale ich chuť sa dramaticky zmení a zmenia sa na kašovitú nechutnú hmotu. 

Zlaté pravidlo, ktoré by ste si mali pri mrazených potravinách určite zapamätať znie „mrazte rýchlo, rozmrazujte pomaly“.

Najlepšie je teplotu zvyšovať postupne a mäso by sa malo rozmrazovať v chladničke a nie pri izbovej teplote, ako sme možno boli zvyknutí.

 

 

Nezabudnite ho vložiť do vhodnej nádoby, aby ste si pri jeho rozmrazovaní nezašpinili chladničku.

Rozmrazovanie mäsa, aj iných potravín v horúcej vode nie je dobrý nápad.

Okrem toho, že teplotný šok môže ubrať jedlu chuť, môže prebrať k životu nežiaduce baktérie.

Veríme, že boli pre vás tieto informácie užitočné a nabudúce budete mať pri mrazení potravín jasno.

Veľa šťastia!

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie