Neoceniteľná rada na grilovačku: Pridajte k mäsu vždy túto aj prísadu a nemusíte sa báť škodlivín a karcinogénov!

Grilovanie patrí k letu, kto by nemiloval tú chuť šťavnatého mäska pripraveného týmto obľúbeným spôsobom? Podľa odborníkov je však takáto príprava jedla jednou z tých „menej zdravých“. Môžu za to polycyklické uhľovodíky, ktoré sa pri klasickom grilovaní na drevenom uvoľňujú a dostanú priamo do pokrmu, ktorý takto pripravujeme. Existuje však niekoľko jednoduchých spôsobov, ako tento problém eliminovať a grilovať omnoho zdravšie.

Táto prísada ochráni vaše jedlo

Ak chcete grilovať zdravšie, vždy mäso pred prípravou naložte do marinády. Tá spôsobí, že mäso sa pripraví oveľa rýchlejšie. To však nie je všetko, existujú prísady, ktoré dokážu mäso pred účinkami škodlivín a karcinogénov ochrániť. Je dokázaný úžasný účinok citrónovej alebo limetkovej šťavy, ktorá chráni mäso pred škodlivími látkami. Stačí, ak pridáte na 1 kg mäsa do marinády šťavu z 1/2 citrónu. Efekt citrónu znásobíte pridaním týchto byliniek –  tymián, červená paprika, šalvia či rozmarín. Tie pôsobia proti karcinogénom pri tepelnej úprave jedla a spôsobia, že mäso bude nielen chutnejšie, ale aj zdravšie. Neváhajte ich pridať do každej marinády.

Jednoduchý spôsob, ako odstrániť nezdravé pripáleniny z mriežky

Na mriežke grilu sa usádzajú zuhoľnatené kúsky potravy, ktoré sú plné škodlivín. Ich opakované zahrievanie uvoľňuje okrem spomínaných polycyklických uhľovodíkov aj ďalšie nezdravé látky. Pred použitím grilu ich ľahko odstránite pomocou kúska alobalu. Ako na to? Pokryte gril alobalom, nechajte zahriať a potom zmačkajte. Pomocou kliešťov prechádzajte po mriežku a ľahko ju zbavíte nečistôt od uhlia aj kúskov jedla.

...

Pár dobrých rád na záver

Mäso marinujte pred grilovaním aspoň 6-12 hodín.

Nikdy nedávajte na gril mäso rovno z chladničky, nechajte ho chvíľu odležať pri izbovej teplote.

Mäso nechajte dobre odkvapkať z marinády a neprepichujte ho. Olej a šťava kvapkajúca na rozpálené uhlíky sú zdrojom nebezpečných škodlivín.

Ak máte nový gril, pred prípravou ho nechajte dobre vydezinfikvoať – vypáľte ho najprv nad plameňom, aby sa vám mäso nelepilo na rošt. Potom nechajte gril rozpáliť, dokiaľ nebude uhlie rozžeravené.

Správny čas na pokladanie mäsa na mriežku nastal, keď uhlie tlie a je rovnomerne rozložené. V žiadnom prípade nepokladajte mäso nad priamy plameň.

Veľké kusy mäsa alebo celé kurence či ryby grilujte radšej pomaly a zabalené v alobale.

Jednoduchý tip proti komárom

Pridajte do rozpálených uhlíkov niekoľko kusov bobkového listu a posypte kávovou usadeninou, ktorá vám ostala z popoludňajšej kávičky. Vôňa kávy a bobkového listu je pre komáre nanajvýš nepríjemná a od jej zdroja sa budú držať čo najďalej.

Iní grilmajstri odporúčajú pridať do uhlíkov niekoľko kúskov šalvie. Okrem komárov sa tak zbavíte aj múch a chrobákov.