plny-hrniec_transparent_negativ.png

Urobíte ich za 15 minút a úspešne NAHRADIA zemiaky aj cestoviny: Chuť z nášho detstva!

Krupicové halušky, sú zaujímavou alternatívou cestovín či zemiakov, ktoré dokážu ozvláštniť každodenné recepty.

 

 

Môžete ich podávať na sladko alebo na slano – podľa vašich potrieb a preferencií.

Najčastejšie sa však pridávajú do vývaru alebo paradajkovej polievky.

 

 

Vynikajúce sú však aj oražené na panvici s bravčovými škvarkami alebo kúskom slaninky.

Moja babička ich robila aj na sladko, s mliekom alebo kyslou smotanou.

 

 

Dokonca z nich môže byť aj luxusná príloha.

A neváhajte ich ozvláštniť obľúbenými koreninami a bylinkami.

Hlavné je, aby si zachovali nadýchanú konzistenciu a lahodnú chuť. 

 

 

Ak ste ich ešte nevyskúšali, určite si pozrite náš recept.

Potrebujeme:

vajcia 2 ks

maslo 25 g

krupice 170 g

smotana sladká 18% 90 g

soľ 1 štipka

kôpor 3 polievkové lyžice

Postup:

Cesto:

 

 

Vo veľkej mise rozšľaháme vajíčka.

Pridáme mäkké maslo a dôkladne šľaháme, kým sa suroviny nespoja do nadýchanej hmoty.

 

 

Za stáleho miešania vsypeme krupicu a zalejeme smotanou.

Pridáme štipku soli.

Hotové cesto odložíme na cca 10-15 minút, aby krupica napučala.

 

 

Varenie:

Vodu privedieme do varu.

Dvomi lyžicami tvarujte knedle a vkladáme ich do vriacej vody.

 

 

Pripravené budú asi 5 minút po vložení do vody.

Vylovíme ich štrbinovou lyžicou a pridáme do polievky alebo podávame s inými obľúbenými prílohami.

Tipy:

 

 

Krupicové halušky môžeme vyprážať na panvici.

Odporúčame k nim pridať škvarky alebo cibuľu. Potom však nebudú ľahko stráviteľné, preto ich malým deťom radšej nedávajte.

Do cesta môžete pridať kôpor alebo čerstvú, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.

 

 

Zaujímavo chutia aj s trochou bazalky, oregana a tymiánu.

Rezance je možné pripraviť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob zahŕňa nalievanie cesta priamo do hrnca s vodou alebo polievkou.

Potom po chvíli obsah energicky premiešame, aby sme dostali malé halušky.

Ak však máte trochu viac času, oplatí sa pripraviť halušky do vývaru. V tomto prípade ich vytvarujte lyžicou a vhoďte na pár minút do vriacej vody. Krupicové halušky na vývar môžeme variť v samostatnom hrnci alebo pridať priamo do hrnca s polievkou.

 

 

Druhá metóda je jednoduchšia a kratšia, ale potom bude vývar menej číry.

Maslo uvedené v recepte by malo mať vždy izbovú teplotu.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes