Krémové zapekané zemiaky plnené brokolicou a syrom: Hlavné vegetariánske jedlo!

Naše zemiaky sú pečené v šupke s plnkou, ktorá je extra krémová vďaka gréckemu jogurtu, maslu a cmaru.

Aby jedlo nebolo priveľmi jednotvárne, do plnky použijeme brokolicu, dokonale sa prejaví charakteristická chuť zeleniny.

 

 

Výborný recept na bezmäsité jedlo z portálu sobors.

...

 

 

Ak nemáte cmar, primiešajte viac jogurtu. A ak nemáte jogurt, môžete namiesto neho použiť kyslú smotanu.

Brokolicu určite neprepečte, inak nebude príjemná ani vôňa a ani chuť.

Potrebujeme:

4 veľké zemiaky

5 dkg masla

0,6 dcl cmaru

1 ČL sušeného cesnaku

10 ružičiek brokolice

1 PL olivového oleja

14 dkg gréckeho jogurtu

soľ a korenie podľa chuti

1 PL pažítky

25 dkg syra čedar

Postup:

Rúru predhrejeme na 200°C.

Plech vystelieme papierom na pečenie.

 

 

Zemiaky umyjeme a utrieme dosucha.

Položíme ich na pripravený plech, na niektorých miestach prepichneme vidličkou a vložíme do rúry.

 

 

Zemiaky pečieme 1 hodinu alebo kým úplne nezmäknú.

Kým sa pečú zemiaky, dáme variť brokolicu.

 

 

Keď sú zemiaky hotové, necháme ich trochu vychladnúť a potom ich pozdĺžne prekrojíme na polovicu.

Dužinu zemiakov vyberieme lyžičkou do misky, ale dávame pozor, aby sme nepretrhli šupku.

 

 

Šupky potrieme olivovým olejom a zemiaky vložíme späť na plech.

Do dužiny zo zemiakov pridáme zmäknuté maslo a roztlačíme.

 

 

Do zemiakovej kaše pridáme jogurt, cmar, dochutíme soľou, korením a cesnakom.

Zmes dôkladne premiešame.

 

 

Vmiešame nasekanú pažítku, nakrájanú uvarenú alebo podusenú brokolicu a štvrtinu nastrúhaného syra.

Plnku rozdelíme do zemiakov a posypeme ich zvyšným syrom.

 

 

Zemiaky pečieme 20-25 minút, kým sa syr na zemiakoch neroztopí.

Servírujeme teplé.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn