Naše zemiaky sú pečené v šupke s plnkou, ktorá je extra krémová vďaka gréckemu jogurtu, maslu a cmaru.
Aby jedlo nebolo priveľmi jednotvárne, do plnky použijeme brokolicu, dokonale sa prejaví charakteristická chuť zeleniny.
Výborný recept na bezmäsité jedlo z portálu sobors.
Ak nemáte cmar, primiešajte viac jogurtu. A ak nemáte jogurt, môžete namiesto neho použiť kyslú smotanu.
Brokolicu určite neprepečte, inak nebude príjemná ani vôňa a ani chuť.
Potrebujeme:
4 veľké zemiaky
5 dkg masla
0,6 dcl cmaru
1 ČL sušeného cesnaku
10 ružičiek brokolice
1 PL olivového oleja
14 dkg gréckeho jogurtu
soľ a korenie podľa chuti
1 PL pažítky
25 dkg syra čedar
Postup:
Rúru predhrejeme na 200°C.
Plech vystelieme papierom na pečenie.
Zemiaky umyjeme a utrieme dosucha.
Položíme ich na pripravený plech, na niektorých miestach prepichneme vidličkou a vložíme do rúry.
Zemiaky pečieme 1 hodinu alebo kým úplne nezmäknú.
Kým sa pečú zemiaky, dáme variť brokolicu.
Keď sú zemiaky hotové, necháme ich trochu vychladnúť a potom ich pozdĺžne prekrojíme na polovicu.
Dužinu zemiakov vyberieme lyžičkou do misky, ale dávame pozor, aby sme nepretrhli šupku.
Šupky potrieme olivovým olejom a zemiaky vložíme späť na plech.
Do dužiny zo zemiakov pridáme zmäknuté maslo a roztlačíme.
Do zemiakovej kaše pridáme jogurt, cmar, dochutíme soľou, korením a cesnakom.
Zmes dôkladne premiešame.
Vmiešame nasekanú pažítku, nakrájanú uvarenú alebo podusenú brokolicu a štvrtinu nastrúhaného syra.
Plnku rozdelíme do zemiakov a posypeme ich zvyšným syrom.
Zemiaky pečieme 20-25 minút, kým sa syr na zemiakoch neroztopí.
Servírujeme teplé.
Dobrú chuť!