Krémové pečené zemiaky: Delikatesa, ktorú pripravíte rýchlo a jednoducho

Doslova sa rozpadajú na jazyku. Krémové zemiaky sa vynikajúco hodia ako príloha k mäsu, alebo len tak - ako skvelý a rýchly obed či večera.

Zemiaky, smotana a maslo. Delikatesa, ktorá sa doslova rozpadá na jazyku. Hoci ide o prílohu, u nás doma je veľmi obľúbená aj ako hlavné jedlo a pripravujeme ju najmä vtedy, keď nemám príliš veľa času na zložité pokrmy, ale chcem pripraviť niečo skutočne dobré. Vyskúšajte túto kráľovskú prílohu aj vy.

Potrebujeme:

5 lyžíc masla

2 strúčiky cesnaku

1 kg zemiakov

400 ml sladkej smotany na varenie (10%)

Soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška

...

Postup:

Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).

Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno. Na cesnak uložíme plátky zemiakov (zemiaky by sa mali čiastočne prekrývať) a posypeme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zalejeme trochou smotany a pokračujeme vrstvou zemiakou, ktorú opäť osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.

Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

Po uplynutí tohto času odstránime fóliu a pečieme ešte 15-20 minút.

Krémové zemiaky sa vynikajúco hodia ako príloha ku steakom, ale pochutnať si na nich môžete aj len tak – ako na vynikajúcom obede či večeri.

zdroj: takprosto