Z prvej úrody jahôd vždy robím tento koláčik: Na tieto krémové rezy si pýta recept každý, kto ho ochutná!

Tento zákusok skutočne milujem - sú v ňom jahody, výborný vanilkový krém a samozrejme aj šľahačka.

Tento zákusok skutočne milujem – sú v ňom jahody, výborný vanilkový krém a samozrejme aj šľahačka.

Potrebujeme:

3 bielky
3 lyžice kr. cukru
3 lyžice polohrubej múky

Krém:

1/2 l mlieka
3 žĺtky
2 vajcia
1 bal. vanilkového cukru
2 lyžice hladkej múky
3 lyžice kr. cukru
2 ml vanilkového extraktu
125 g masla

Jahodová vrstva:

1/2 kg jahôd
4 lyžice práškového cukru
200 ml vody
2 bal. tortovej želatíny

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na vrch:

Smotana na šľahanie
Jahody

Postup:

Bielka  si ušľaháme do tuhej peny, postupne prisypeme cukor a vymiešame tuhý sneh.  Na konci vareškou primiešame polohrubú múku. Pripravené cesto navrstvíme na plech o veľkosti 20 x 30 cm, ktorý sme vymastili tukom a vysypali hrubou múkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Upečené cesto vyberieme a necháme vychladnúť.

Jahody dáme do hrnca, trochu popučíme, pridáme cukor a necháme chvíľu variť. Želatínu si pripravíme vo vode a prilejeme ju k rozvareným jahodám (ak nemáte želatínu, použite obyčajný vanilkový puding). Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Jahodovú zmes navrstvíme na chladné cesto a necháme stuhnúť.

Celé vajíčka, žĺtky a oba druhy cukru si v miske dobre vymiešame, prilejeme 100 ml mlieka a za stáleho miešania spojíme. Za stáleho miešania pridávame aj múku a dôkladne vymiešame hladkú hmotu, aby sme nemali hrudky.

400 ml mlieka dáme do hrnca a ohrejeme. Postupne pridáme rozmiešanú vajíčkovú hmotu s múkou a uvaríme hustý krém. Hustý krém odstavíme, vmiešame vanilkový extrakt a necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej hmoty pridáme nakrájané maslo a miešaním ho rozpustíme. Krém necháme úplne vychladnúť a navrstvíme ho na jahodovú vrstvu. Odložíme do chladničky najmenej na 1 hodinu. Vrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a jahodou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika