Cvikla je jednou z najzdravších zelenín jesene a zimy a mala by sa jesť často.
Jej jemne sladkastá chuť sa dá skombinovať aj so slanou chuťou, perfektná je napríklad zapečená s krémovým feta syrom.
Výborný recept na pečenú cviklu z portálu sobors.
Zdravá, tvarovo nenáročná a dokonca aj lahodná – existuje tisíc a jeden dôvod, prečo by sme mali jesť veľa cvikly.
Je bohatá na vitamíny A, B, C, na draslík, ale aj krvotvorná vďaka vitamínu B-9.
Ďalšie účinky červenej repy na zdravie:
Podporuje imunitu
Podporuje srdce a cievy
Znižuje cholesterol
Chráni telo a bunky pred radikálmi
Posilňuje vlasy a nechty
Podporuje funkciu pečene
Odkysľuje organizmus, upravuje pH
Močopudná, podporuje obličky
Zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje tvorbu krvi
Zlepšuje pevnosť kože a kostí
Zmierňuje menštruačné bolesti
Na recept potrebujeme:
1 kg červenej repy
1 ČL rozmarínu
1 ČL majoránky
korenie podľa chuti
2 PL balzamikového octu
1 hlavu cesnaku
1 ČL oregana
soľ podľa chuti
3 PL olivového oleja
med (voliteľné)
Postup:
Rúru predhrejeme na 210°C.
Cesnak ošúpeme a strúčiky trochu roztlačíme.
Cviklu očistíme.
Nakrájame ju na rovnaké kúsky.
V miske zmiešame balzamikový ocot s olivovým olejom.
Cviklu dáme do misky s cesnakom.
Zalejeme zmesou octu.
Pridáme mleté korenie.
Kto má rád, môže zmes pokvapkať aj trochou medu.
Všetko spolu premiešame, prekryjeme alobalom.
Pečieme jednu hodinu.
Môžeme servírovať.
Dobrú chuť!