Krémová pečená CVIKLA s množstvom cesnaku: Stačí len nakrájať a všetku prácu urobí rúra!

Cvikla je jednou z najzdravších zelenín jesene a zimy a mala by sa jesť často.

Jej jemne sladkastá chuť sa dá skombinovať aj so slanou chuťou, perfektná je napríklad zapečená s krémovým feta syrom.

 

 

Výborný recept na pečenú cviklu z portálu sobors.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zdravá, tvarovo nenáročná a dokonca aj lahodná – existuje tisíc a jeden dôvod, prečo by sme mali jesť veľa cvikly.

Je bohatá na vitamíny A, B, C, na draslík, ale aj krvotvorná vďaka vitamínu B-9.

 

 

Ďalšie účinky červenej repy na zdravie:

Podporuje imunitu

Podporuje srdce a cievy

Znižuje cholesterol

Chráni telo a bunky pred radikálmi

Posilňuje vlasy a nechty

Podporuje funkciu pečene

Odkysľuje organizmus, upravuje pH

Močopudná, podporuje obličky

Zlepšuje vyprázdňovanie

Podporuje tvorbu krvi

Zlepšuje pevnosť kože a kostí

Zmierňuje menštruačné bolesti

Na recept potrebujeme:

 

 

1 kg červenej repy

1 ČL rozmarínu

1 ČL majoránky

korenie podľa chuti

2 PL balzamikového octu

1 hlavu cesnaku

1 ČL oregana

soľ podľa chuti

3 PL olivového oleja

med (voliteľné)

Postup:

Rúru predhrejeme na 210°C.

Cesnak ošúpeme a strúčiky trochu roztlačíme.

 

 

Cviklu očistíme.

Nakrájame ju na rovnaké kúsky.

 

 

V miske zmiešame balzamikový ocot s olivovým olejom.

Cviklu dáme do misky s cesnakom.

 

 

Zalejeme zmesou octu.

Pridáme mleté korenie.

 

 

Kto má rád, môže zmes pokvapkať aj trochou medu.

Všetko spolu premiešame, prekryjeme alobalom.

Pečieme jednu hodinu.

 

 

Môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn