Naša kokosovo-citrónová torta je dezertom, ktorý vám pomazná všetky zmysly.
Je skvelou voľbou na každú letnú príležitosť.
Osviežujúca krémová torta podľa jednoduchého receptu z portálu femina.
Potrebujeme:
250 g kryštálového cukru
4 vajcia
2 ČL prášku do pečiva
1 balenie vanilkového cukru
200 g hladkej múky
4 PL vody
1 citrón
štipku soli
Na krém:
4 citróny
200 g kryštálového cukru
5 vajec
100 g masla
Na vrch:
1 krúžok citróna
1 balenie citrónového tortového želé
strúhaný kokos
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
Do misky pridáme bielky, soľ a mixérom vyšľaháme do tuhej peny.
Počas šľahania pridáme cukor, vanilkový cukor a postupne jeden po druhom žĺtky.
Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, horúcu vodu a dobre premiešame.
Cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a jemne zamiešame.
Cesto nalejeme do stredne veľkej formy na tortu vystlanej papierom na pečenie a zarovnáme.
Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri teplote 160°C.
Pred vybratím z rúry otestujeme tortu špajľou.
Ak sa piškótové cesto nelepí na špajľu, je torta definitívne hotová.
Citróny dôkladne vyčistíme v roztoku vody a sódy bikarbóny.
Do misky nastrúhame citrónovú kôru, pridáme čerstvo vytlačenú šťavu, cukor, maslo a miešame nad parou, kým sa cukor neroztopí.
Počkáme, kým krém vychladne na izbovú teplotu.
Potom do krému pridáme vajcia a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nezhustne.
Cesto rozkrojíme na dve až tri časti a potrieme vychladnutým krémom.
Krémom potrieme aj boky a vrch.
Ozdobíme plátkom citróna, na vrch môžeme pripraviť želé podľa návodu a boky posypeme strúhaným kokosom.
Kokosovo-citrónovú lahôdku môžeme servírovať.
Dobrú chuť!