Lahodná cuketová polievka: Extra krémová a nesmierne chutná!

Sezóna cukety je v plnom prúde a možno vám padne vhod tento skvelý recept na krémovú cuketovú polievku.

Je veľmi chutná, sýta, má príjemnú textúru, aj vôňu.

Príprava je veľmi jednoduchá a polievka je raz dva na stole!

 

 

...

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Skvelé nápady od Natalie.

Potrebujeme:

2 cukety

2 zemiaky

2 cibule

1 mrkvu

2 – 3 strúčiky cesnaku

1 obdĺžnik taveného syra (ja som dala syrokrém)

500 – 600 ml vody alebo vývaru

rastlinný olej

soľ

čierne mleté korenie podľa chuti

Na krutóny:

100 g toastového chleba

20 ml rastlinného oleja

1/2 ČL červenej mletej papriky

1/2 ČL provensálskych byliniek

1/2 ČL soli

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Cibuľu si očistíme.

Nakrájame nadrobno a orestujeme na troche oleja.

 

 

Mrkvu si očistíme.

Nastrúhame na hrubom strúhadle.

 

 

Zemiaky si ošúpeme.

Nakrájame na kocky a spolu s mrkvou vložíme do hrnca k orestovanej cibuli.

Všetko spolu premiešame a pár minút opekáme.

Cuketu si ošúpeme, pokrájame na kocky a vložíme do hrnca.

 

 

Všetko zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme. 

Medzitým si pripravíme krutóny. 

 

 

Toastový chlieb zbavíme kôrky, nakrájame na kocky, vložíme do misky a zalejeme olejom.

Primiešame červenú mletú papriku, soľ, bylinky.

Pridáme  aj prelisovaný cesnak a premiešame. 

 

 

Do jenskej misy si vložíme papier na pečenie.

Navrstvíme krutóny a upečieme do chrumkava pri teplote 180 °C. 

 

 

Tavený syr si nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme do polievky.

Polievku dochutíme soľou, korením a keď je zelenina mäkká.

Rozmixujeme ju tyčovým mixérom.

 

 

Pred servírovaním ešte môžete posypať polievku nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Na vrch pridáme krutóny.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay