Chcem sa podeliť o recept na veľmi chutný a pevný krém Charlotte, ktorý je ideálny na koláče a pečivo. Tento krém sa pripravuje podľa klasickej receptúry na krémovom základe bez použitia škrobu a múky, čo má zase pozitívny vplyv na chuť a arómu.
Krém podľa youtube je ideálny na plnenie dezertov a tento krém vytvára aj nádherné krémové kvety a vzory s jasnými kontúrami a stabilným tvarom. Vďaka svojej hustej textúre sa veľmi ľahko nanáša na povrch akýchkoľvek cukrárskych výrobkov.
Potrebujeme:
Mlieko – 220 g
Vajcia – 2 kusy
Cukor – 350 g
Maslo (mäkké) 82,5% tuku – 400 g
Likér (brandy, káva) – 20 g
Postup:
Mlieko najlejeme do kastróla. Pridám vajcia.
Ručnou metličkou dôkladne premiešame, aby sa vajcia v mlieku rozpustili.
Pridáme cukor a ďalej miešame krém na sporáku.
Po zhustnutí začneme pudingový základ veľmi intenzívne miešať po dobu 3 minút.
Všimnite si, že základ je hustý a pripomína horúce želé a je tekutejší ako varený základ s prídavkom škrobu alebo múky.
Krém nalejeme do sklenenej misy.
Vložíme misku do nádoby so studenou vodou pre rýchlejšie ochladenie.
Mäkké maslo vyšľahajte mixérom pri vysokých otáčkach 2 minúty do nadýchanej a ľahkej hmoty.
Po častiach v 3 krokoch nalejeme vychladnutý krém do oleja.
Po každom priliatí všetko dôkladne premiešajte minútu pri rýchlych otáčkach. Vždy pamätajte na to, že maslo musí byť dobre rozšľahané, aby ste získali dobrý a homogénny krém.
Veľmi často sa pri práci s maslom stane, že nie je úplne vyšľahané, v dôsledku toho nie je krém vždy jemný a ľahký.
Preto nezabudnite maslo dobre rozšľahať, najmä na začiatku, pred nalievaním krému a na konci šľahania krému. Maslo by malo byť mäkké, ale nie rozpustené, inak krém nebude držať tvar a bude sa musieť ďalej chladiť v chladničke. Z rovnakého dôvodu by mal byť koláč buď izbovej teploty, alebo mierne vychladný z chladničky.
Prilejeme koňak a ešte všetko dobre premiešame.
Výsledok.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: