plny-hrniec_transparent_negativ.png

Citrónové linecké cesto – neskutočne jemné a krehké: Klasiku len z múky už nerobím – koláčiky netreba ani plniť, sú vynikajúce!

Upečené linecké je vynikajúce aj bez marmelády, naozaj vynikajúce a fantasticky krehulinké.

 

 

Určite odporúčam, u nás pečieme vždy linecké len z neho.

Rozdeľ oproti klasike spočíva v škrobe a citrónovej šťave.

Postup:

300 g hladkej múky

280 g tuku (niekto dáva Heru,  ja používam klasické maslo)

 

 

180 g cukru práškového

200 g solamylu

2 žĺtky

1 prášok do pečiva

šťava z polky väčšieho citróna

Citrónová kôra (trocha)

Postup:

Na dosku preosejeme múku s práškom do pečiva, cukrom, solamylom a urobíme jamku.

 

 

Do jamky dáme žĺtky.

Pridáme citrónovú šťavu.

Mierne premiešame na kašičku (aby to potom zbytočne nepretekalo).

 

 

Pridáme nastrúhaný tuk a rýchlo vypracujeme hladké cesto.

Necháme ho chvíľu v chlade odležať.

Aspoň na hodinku, ideálne však na noc.

 

 

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na placku, nie menej ako 3 mm hrubú.

Pečivo je potom veľa krehké a pri mazaní sa láme – a formičkami vykrajujeme obľúbené tvary.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre do zružovenia (každý podľa svojej rúry).

 

 

Ja pečiem na 180 ° C asi 10-12 min.

Lepíme pomocou obľúbenej marmelády, alebo krému.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes