Citrónové linecké cesto – neskutočne jemné a krehké: Klasiku len z múky už nerobím – koláčiky netreba ani plniť, sú vynikajúce!

Upečené linecké je vynikajúce aj bez marmelády, naozaj vynikajúce a fantasticky krehulinké. Určite odporúčam, u nás pečieme vždy linecké len z neho. Rozdeľ oproti klasike spočíva v škrobe a citrónovej šťave.

Postup:

300 g hladkej múky

280 g tuku (niekto dáva Heru,  ja používam klasické maslo)

180 g cukru práškového

200 g solamylu

2 žĺtky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 prášok do pečiva

šťava z polky väčšieho citróna

Citrónová kôra (trocha)

Postup:

Na dosku preosejeme múku s práškom do pečiva, cukrom, solamylom a urobíme jamku. Do jamky dáme žĺtky, citrónovú šťavu, mierne premiešame na kašičku (aby to potom zbytočne nepretekalo), pridáme nastrúhaný tuk a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Necháme ho chvíľu v chlade odležať. Aspoň na hodinku, ideálne však na noc.

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na placku, nie menej ako 3 mm hrubú – pečivo je potom veľa krehké a pri mazaní sa láme – a formičkami vykrajujeme obľúbené tvary.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre do zružovenia (každý podľa svojej rúry). Ja pečiem na 180 ° C asi 10-12 min.

Lepíme pomocou obľúbenej marmelády, alebo krému.

Témy:


Pridajte svoj komentár