Upečené linecké je vynikajúce aj bez marmelády, naozaj vynikajúce a fantasticky krehulinké. Určite odporúčam, u nás pečieme vždy linecké len z neho. Rozdeľ oproti klasike spočíva v škrobe a citrónovej šťave.
Postup:
300 g hladkej múky
280 g tuku (niekto dáva Heru, ja používam klasické maslo)
180 g cukru práškového
200 g solamylu
2 žĺtky
1 prášok do pečiva
šťava z polky väčšieho citróna
Citrónová kôra (trocha)
Postup:
Na dosku preosejeme múku s práškom do pečiva, cukrom, solamylom a urobíme jamku. Do jamky dáme žĺtky, citrónovú šťavu, mierne premiešame na kašičku (aby to potom zbytočne nepretekalo), pridáme nastrúhaný tuk a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Necháme ho chvíľu v chlade odležať. Aspoň na hodinku, ideálne však na noc.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na placku, nie menej ako 3 mm hrubú – pečivo je potom veľa krehké a pri mazaní sa láme – a formičkami vykrajujeme obľúbené tvary.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre do zružovenia (každý podľa svojej rúry). Ja pečiem na 180 ° C asi 10-12 min.
Lepíme pomocou obľúbenej marmelády, alebo krému.