plny-hrniec_transparent_negativ.png

Krehký tvarohový koláč s penou: VIDEONÁVOD!

Vynikajúci slávnostný recept na tvarohový zákusok s penou.

Výborný koláč z krehkého cesta s lahodnou tvarohovou plnkou.

Keď ho dáte na stôl, zmizne rýchlosťou blesku. 

Výborná maškrta pre rodinu, aj návštevu.

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

Cesto:

350 g polohrubej múky

½ lyžičky soli

10 g prášku do pečiva

 

 

5 vaječných žĺtkov

80 g kryštálového cukru

6 g vanilkového cukru

2 lyžice citrónovej šťavy

citrónová kôra z ½ citróna

180 g masla

Veľkosť formy 38 x 25 cm

Tvarohová plnka:

 

 

750 g hrudkovitého tvarohu

130 g práškového cukru

citrónová kôra z ½ citróna

1 celé vajce

Sneh z vaječných bielkov:

 

 

5 vaječných bielkov

5 lyžíc práškového cukru

Postup:

Do misky si rozklepneme 5 vajec tak, že oddelíme žĺtky od bielkov. 

Do samostatnej misy si preosejeme múku, ktorú zmiešame so soľou a preosiatym práškom do pečiva.

Žĺtky si vyšľaháme s cukrom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou.

 

 

Potom zmes nalejeme k suchým prísadám a vypracujeme spolu so zmäknutým maslom.

Malo by vám vzniknúť hladké krehké cesto. 

Ak je cesto príliš mäkké, pridáme trochu múky.

 

 

Cesto prikryjeme a necháme odpočívať 10 minút. 

Medzitým si vymiešame tvarohovú plnku. 

Tvaroh si zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. 

 

 

Pridáme citrónovú kôru a vajce, potom rozmixujeme tyčovým mixérom. 

Plech si pokryjeme papierom na pečenie a na celú plochu roztlačíme pripravené cesto.

Uhladíme povrch a cesto po okrajoch zdvihneme asi na 1,5 cm okraj. 

Cesto popicháme vidličkou a nanesieme tvarohovú plnku. 

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25 – 30 minút. 

 

 

Pred koncom pečenia si pripravíme sneh, ktorý si vyšľaháme z bielkov.

Najskôr ich šľaháme samostatne asi 5 minút, potom pridáme cukor. 

Vyšľahaný sneh s cukrom si preložíme do cukrárskeho vrecka a na vrchu koláča vytvoríme vrstvu snehu.

 

 

Koláč so snehom opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 10 – 12 minút na 175 °C. 

Po upečení necháme úplne vychladnúť a koláč krájame mokrým nožom.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes