plny-hrniec_transparent_negativ.png

Krehký jablkový koláč: Nejlepší jablkáč s vynikajúcou jemnou chuťou – pripravený bleskurýchle!

Tento koláč pečiem už celé roky. Cesto je podobné lineckému - je krehké, ale nám veľmi chutí. Tento jablčník má u nás zakaždým veľký úspech. Môžete ho pripraviť aj ako mrežovník alebo strúhaný koláč.

Tento koláč pečiem už celé roky. Cesto je podobné lineckému – je krehké, ale nám veľmi chutí. Tento jablčník má u nás zakaždým veľký úspech. Môžete ho pripraviť aj ako mrežovník alebo strúhaný koláč.

Potrebujeme:

Cesto:

400 g hladkej múky

1 Hera

1 prášok do pečiva

5 lyžíc cukru múčka

8 lyžíc mlieka

Plnka:

1 kg strúhaných jabĺk

2 bal. vanilkové pudingy

1 vanilkový cukor

8 lyžíc cukru krupica – alebo podľa sladkosti jabĺk

Postup:

Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme zmäknutý tuk, cukor, mlieko a vypracujeme hladké cesto.

Rozdelíme ho na polovice. Cesto môžeme dať  na chvíľu do chladničky, aby sa s nim lepšie pracovalo.

Prvú polovicu rozvaľkáme na placku (ja vaľkám priamo na papieri na pečenie) a vyložíme na plech. Ak nevaľkáte na papieri, cesto opatrne preložíme na plech vymastený, vysypaný múkou.. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku z jabĺk (všetko zmiešať a natrieť na cesto). Náplň prekryjeme druhou rozvaľkanie polovicou cesta. Druhú polovicu cesta môžete prípadne nastrúhať, alebo z nej vyformovať mriežky. Ak cesto strúhate, je dobré dať ho na chvíľu do mrazničky).

Na záver cesto môžeme potrieť rozpusteným maslom, vajcom alebo mliekom.

Upečieme v predhriatej rúre, asi na 190 ° C, aby jablká bola prepečená a cesto malo zlatistú farbu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes