Tento koláč pečiem už celé roky. Cesto je podobné lineckému – je krehké, ale nám veľmi chutí. Tento jablčník má u nás zakaždým veľký úspech. Môžete ho pripraviť aj ako mrežovník alebo strúhaný koláč.
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hladkej múky
1 Hera
1 prášok do pečiva
5 lyžíc cukru múčka
8 lyžíc mlieka
Plnka:
1 kg strúhaných jabĺk
2 bal. vanilkové pudingy
1 vanilkový cukor
8 lyžíc cukru krupica – alebo podľa sladkosti jabĺk
Postup:
Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme zmäknutý tuk, cukor, mlieko a vypracujeme hladké cesto.
Rozdelíme ho na polovice. Cesto môžeme dať na chvíľu do chladničky, aby sa s nim lepšie pracovalo.
Prvú polovicu rozvaľkáme na placku (ja vaľkám priamo na papieri na pečenie) a vyložíme na plech. Ak nevaľkáte na papieri, cesto opatrne preložíme na plech vymastený, vysypaný múkou.. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku z jabĺk (všetko zmiešať a natrieť na cesto). Náplň prekryjeme druhou rozvaľkanie polovicou cesta. Druhú polovicu cesta môžete prípadne nastrúhať, alebo z nej vyformovať mriežky. Ak cesto strúhate, je dobré dať ho na chvíľu do mrazničky).
Na záver cesto môžeme potrieť rozpusteným maslom, vajcom alebo mliekom.
Upečieme v predhriatej rúre, asi na 190 ° C, aby jablká bola prepečená a cesto malo zlatistú farbu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)