plny-hrniec_transparent_negativ.png

Krehký jablkový koláč so škoricou: Neuveriteľne lahodný a ľahký ako obláčik – nepoznám nikoho, kto by mu odolal!

Vynikajúci domáci koláčik, ktorý rozvonia celú vašu kuchyňu - škorica a jablká jednoducho patria k jesennej atmosfére. Neváhajte a upečte tento vynikajúci dezert ku kávičke.

Vynikajúci domáci koláčik, ktorý rozvonia celú vašu kuchyňu – škorica a jablká jednoducho patria k jesennej atmosfére. Neváhajte a upečte tento vynikajúci dezert ku kávičke.

Potrebujeme:

300 gramov hladkej múky (+- podľa potreby)

150 gramov trstinového cukru

200 gramov masla alebo margarínu

1/2 prášku do pečiva

1 žĺtok

2 dl kyslej smotany

štipka soli

Postup:

Plnka

1 kg jabĺk

škorica podľa chuti

trošku cukru

1 PL vanilkového pudingu

200 ml vody

50 g masla – voliteľné

Postup:

Zmiešajte prášok do pečiva, cukor, soľ a vanilkový cukor v múke. Pridajte nakrájané maslo, vaječný žĺtko s kyslou smotanu a vymiešajte cesto. Zakryte a odložte stranou, kým si pripravíte náplň.

Jablká si očistíme a ošúpeme. Nakrájame ich na menšie kúsky  a dáme variť do hrnca spolu s vodou. Keď sa jablká zľahka rozvaria – nie celkom na kašu, ja nechávam kúsky jabĺk, pridáme puding, škoricu a premiešame. Miešame do zhustnutia. Ak chcete, môžete do jablkovej náplne vmiešať aj rozpustené maslo (50 g).

Cesto si vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme a dáme na plech (30×20)s papierom na pečenie. Potom pridáme jablká a na vrch nastrúhame druhú polovicu cesta, prípadne ho nakrájame na prúžky alebo preložíme  aj v celku. Ak dávate cesto vcelku, nezabudnite ho popichať vidličkou.

Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a koláč pečieme asi 30 minút – alebo dozlatista. Keď nám trošku vychladne, môžeme ho poprášiť cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: cookpad

Najlepšie recepty na dnes