Chutné koláčiky ako z nášho detstva: Sú také krehké, že sa úplne rozpadajú v ústach!

Tieto krehké koláčiky vás vrátia do detstva a budú ich milovať aj vaše deti.

Môžete ich naplniť džemom podľa chuti. 

Sú také lahodné, že sa úplne rozpadajú v ústach. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tento jednoduchý recept z portálu iladies sa oplatí vyskúšať.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

500 ml mlieka

200 ml sýtenej minerálnej vody

3 PL kryštálového cukru

1 PL soli

2 vajcia

1 kocku čerstvého droždia

300 g bravčovej masti (môžete použiť aj maslo)

Postup:

V troche teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu múky.

Necháme stáť 10 – 15 minút. 

 

 

Po uplynutí tejto doby dáme zvyšné teplé mlieko do misky.

Pridáme vodu, cukor, soľ, zvlášť vyšľahané žĺtky a sneh z bielkov.

Nakoniec pridáme aj kváskovú zmes. 

Pomaly pridávame múku a vymiesime hladké cesto. 

Pridáme masť a cesto preložíme ako lístkové cesto.

Necháme kysnúť 30 minút, potom znovu premiešame a ďalej necháme kysnúť.

 

 

Tento proces opakujte ešte 2-krát. 

Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

Vyvaľkáme a nakrájame na štvorce.

 

 

Z jednej strany na každý štvorec navrstvíme lyžicu džemu podľa chuti, prekryjeme druhou stranou cesta.

Necháme ešte podkysnúť na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 °C dozlatista. 

Po upečení poprášime koláčiky práškovým cukrom a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels