Krehké a chrmkavé: Upečte si najlepšie domáce rožky

Týmto rožtekom sa nemôže rovnať nijaké kupované pečivo z obchodu. Vyskúšajte ich a určite nám dáte za pravdu. :-)

Takéto rožky v obchode rozhodne nekúpite. Garantujeme vám, že keď raz vyskúšate, na pečivo z obchodu už nebudte mať ani len pomyslenie.

Potrebujeme:

Na kvások:

2 kocky čerstvého droždia

100 ml teplého mlieka

1 lyžičku cukru

Cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg hladkej múky

500 ml mlieka

200 ml oleja

Špetku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Rascu celú

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. V miske spojíme múku so soľou, mliekom, olejom a pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať na teplom mieste prikryté utierkou.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na cca 30 menších bochníčkov. Tie prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 20 minút.

Následne každý bochník rozvaľkáme na tenký plát, ktorý zrolujeme do tvaru rožka.

Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme rascou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pečiva nie je zlatistý.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: coolinarika