plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kráľovský jablkový koláč s tvarohovým krémom: Nedá sa porovnať s ničím, čo sme piekli doteraz, neprekonateľný!

Tento recept je starý, overený a nesmierne chutný. Kysnutý tvarohový koláč s jablkami sa nedá s ničím porovnať, je jednoducho famózny.

Tento recept je starý, overený a nesmierne chutný. Kysnutý tvarohový koláč s jablkami sa nedá s ničím porovnať, je jednoducho famózny.

Potrebujeme (dávka na menší plech, na veľký plech treba 2-násobnú dávku):

Na cesto:
40 g maslo
125 ml mlieko
250 g hladká múka
21 g droždie
40 g cukor krupicový
1 vajce
1/2 lžičky citrónovej kôry
špetka soli

Náplň:

70 g cukor krupica
2 vajcia
250 g jemný tvaroh
1 bal. vanilkový cukor
1/2 bal. puding Zlatý kals
30 g maslo

Na vrch: 

600 g jabĺk ošúpaných, na plátky nakrájaných
1 lxžica citrónovej šťavy
Mandľové lupienky

Postup:

Urobíme klasický kvások – teplé mlieko, droždie, cukor a trochu múky. Keď vyjde kvások, pridáme ostatné prísady, cesto vypracujeme ručne a na teplom mieste necháme vykysnúť. Plátky jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou.

Pripravíme si tvarohovú náplň. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Tvaroh vyšľaháme s mäkkým maslom, žĺtkami, cukrom a pol balíčkom vanilkového pudingu dohladka.

Z bielkov, štipky soli, pol balíčka vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka – ručne vmiešame do tvarohovej zmesi.

Vykysnuté cesto navrstvíme na vymastený plech, navrstvíme tvarohovú náplň, uložíme plátky jabĺk – husto vedľa seba – a mandľové lupienky (spojenie mandle a plátky jabĺk vytvoria niečo ako kôrku na povrchu koláčika) a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov, 45-50 minút. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme podávať!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes