Najlepší domáci recept na orechový dezert bez múky.
Aj napriek tomu, že mi samotná príprava zaberie trochu viac času, ho pripravujem pravidelne.
Vynikajúci krémovo-orechový dezert podľa receptu z youtube kanála Яна Федорова Популярное видео.
Potrebujeme:
10 bielkov
240 g práškového cukru
2 PL kukuričného škrobu
400 g vlašských orechov
Na krém:
10 žĺtkov
160 g práškového cukru
100 ml mlieka
200 g masla
1 PL kakaového prášku
Na dekoráciu:
40-50 g čokolády
Postup:
Začneme oddelením bielkov od žĺtkov.
Do misky s bielkami pridáme cukor, najprv vymiešame metličkou a potom vyšľaháme mixérom.
Na mixéri počas šľahania postupne pridávame otáčky, od malých po veľké, kým nezískame silnú, pevnú a lesklú penu (šľaháme cca 25 minút).
Pomocou špachtle jemne zapracujeme škrob, pričom dávame veľký pozor, aby sme neporušili penu.
Opražené a nahrubo nakrájané orechy pridávame po tretinách a špachtľou zamiešame.
Krém nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne rozotrieme.
Cesto pečieme v predhriatej rúre 45 minút pri teplote 180°C.
Hneď po upečení vrch otočíme a papier na pečenie veľmi opatrne odstránime.
Po vychladnutí zarovnáme okraje a cesto nakrájame na tri rovnaké časti.
Do misky pridáme žĺtky, cukor a najprv premiešame metličkou.
Potom šľaháme mixérom pri vysokej rýchlosti 5 minút, kým nezískame belavú, nadýchanú a objemnú kompozíciu.
V troch častiach opatrne pridávame mlieko a premiešame špachtľou.
Krém varíme v hlbokej panvici na miernom ohni a miešame metličkou, kým nezhustne.
Krém prelejeme do misky, prekryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
V miske rozšľaháme zmäknuté maslo, pridáme ho do misky s krémom, pridáme kakao a dôkladne premiešame.
Krém nanesieme na cesto, rozotrieme a prekryjeme ďalším cestom.
Pridáme ďalšiu vrstvu krému a cesta.
Nakoniec vrch potrieme krémom, posypeme omrvinkami z odkrojených krajov cesta a nastrúhanou čokoládou.
Môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: