Výborný tip na polievku, ktorá k zimnému počasiu jednoducho patrí – táto cesnaková je moja obľúbená a v časoch chrípky je aj ohromne prospešná.
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Janka F.